На снимката: брегоукрепителна конструкция, поразяващо приличаща на голяма хотелска сграда в строеж /снимка: Бетономорие/

Нещо, което поразяващо прилича на дълга четириетажна постройка, оформило се на 30 метра от морския бряг на плажа в местността Алепу край Созопол, бе обявено днес при поредна проверка на ДНСК за укрепително съоръжение, което щяло в готов вид да се намира под земята. Според началника на Районна дирекция за национален строителен контрол – Бургас Милен Ненчев, градежът е „брегоукрепване“, но според публикуваният от организацията „Бетономорие“ пост във „Фейсбук“, придружен с илюстративна снимка от вчера, брегоукрепването е само в основите, а над тях се строи хотелски комплекс, който да избие разходите по брегоукрепването.  Това е окачествено като „крещящ абсурд за управлението на страната ни“.

„Само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Така е отразено в проекта – единствено и само стоманобетонна конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея. Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се използват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята. След като бъде завършен и вторият етап от проекта, всичко това, което виждате в момента, то ще бъде под нивото над терена – подземно“, каза пред присъстващите журналисти началникът на РДНСК – Бургас.

Откакто в началото на миналата година бе съобщено, че на т. нар. Шофьорски плаж са се появили багери, се провеждат няколко проверки и нито една не констатира наличието на видимо порастващата сградна конструкция. По документи в началото на миналата година дружеството „Главболгарстрой“ е извършило там брегоукрепителни работи,  но стана ясно, че в непосредствена близост ще се изгражда ваканционно селище. Свлачището над плажа било активно от години и без укрепване не може да се провежда строителство.

През миналия януари регионалното министерство временно спря строителството, уж за нови проверки, но социалните мрежи отново бяха наводнени със снимки на конструкцията, появила се съвсем до морето, а възмущението продължи да нараства.

Проверка след проверка правеха абсурдни констатации, с които заявяваха на очевидците и на снимащите, че това, което виждат, не е това, което виждат.  След като три проверки констатираха, че сградна конструкция всъщност няма, а много хора в интернет бяха поставени реално в ситуация „гледам и не вярвам на ушите си“, четвъртата проверка от днес отново заяви, че това, което виждаме на снимката, е всъщност съвсем различно и в реда на нещата.

Интересни са резултатите от проверката на „Капитал“ от миналата година, според които регионалното министерство не разполага с важни документи, на базата на които е дало разрешения за „брегоукрепване“, но пък от архивите става ясно, че на метри от морето трябва да се построят два нови ваканционни комплекса. Созополската община пък е отказала достъп до своите протоколи с изумяващото оправдание за забрана от инвеститора.

„Подиграват ни се по най-безпардонният начин“ – заявиха от „Бетономорие“.

Това е плаж Св. Тома, продължение на шофьорския плаж при Алепу. Това което виждате, по проект, е брегоукрепване в…

Gepostet von Бетономорие am Dienstag, 2. Juni 2020

Инвеститори в проекта са дружествата „Алепу вилидж“, „Бриз 2000“ и „ГБС турс“. Последното е и изпълнител на проекта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук