Няма да има втора епидемия от коронавирус наесен, прогнозира в Русе специалистът по инфекциозни болести доц. д-р Атанас Мангъров, който участва в медицински форум за COVID-19. Според Мангъров епидемията върви към своя край и трябва колкото се може по-бързо да се върнем към нормалния си начин на живот. Освен това той смята, че брифингите на Националния оперативен щаб трябва да спрат, защото не водели до нищо добро.

По отношение на хода на заразата доц. Атанас Мангъров е категоричен, че нито един от очакваните пикове на епидемията не се е появил. Затова не смята, че през есента може да има нова вълна на зараза, тъй като хората, които са я донесли в България от чужбина, ще се върнат там.

Доц. Мангъров не очаква да се повтори епидемичната заболяемост и заради това, че подобни вируси не се задържат много дълго сред хората. Според него ще се повтори сценарият с епидемията от SARS през 2002-2003 година.

Преди две седмици в интервю за „Дебати.бг“ доц. Мангъров също призова хората да преодолеят страха и да се опитат да заживеят нормално.

„Но сами за себе си, това, което трябва да направим, е да се опитаме да преодолеем страха и да заживеем нормално, като спазваме личната хигиена и тези, които са в рисковете групи трябва да полагат усилия да се пазят, но и обществото трябва да ги пази. Но всички останали би трябвало да започнат лека-полека да започнат да живеят по нормалния начин“ – каза тогава доц. Мангъров.

Той изрази надежда, че това ще стане не само в България, но и в другите страни, тъй като „искаме или не, трябва да се съобразим със състоянието там“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!