На снимката: кметът на Варшава Рафал Тжасковски /снимка: Туитър/

Следващите президентски избори в Полша ще се проведат на 28 юни. Това заяви на брифинг председателят на Сейма (долната камара на парламента) на републиката Елжбета Витек.

„Назначавам президентските избори в неделя, 28 юни 2020 г.“, каза тя. Според нея Държавната избирателна комисия подкрепя този план за провеждане на изборите.

След обявяването на датата от днес в Полша започва предизборна кампания. Основните кандидати са настоящият президент Анджей Дуда, който е подкрепен от управляващата партия „Закон и справедливост“, и прясно присъединилият се към съревнованието кмет на Варшава Рафал Тжасковски, който в последния възможен момент замени непопулярния кандидат на проевропейската партия „Гражданска платформа“ Малгожата Кидава-Блонска. С неговото включване интригата се върна и победата на Дуда вече не е сигурна. Той все пак има малко предимство според социологическите проучвания – при евентуален балотаж срещу Тжасковски към момента президентът се радва 2,7% повече поддръжници.

На снимката: Андржей Дуда – президент на Полша

„Бих искала съперничеството по време на предизборната кампания да бъде честно и на 28 юни да изберем президент на Полша на първия тур. Ако не, тогава след две седмици ще се проведе втори тур, за да може до 6 август (когато изтича мандатът на сегашния полски президент Анджей Дуда) да имаме нов държавен глава, избран и положил клетва“, каза Витек.

Във вторник в републиката беше приет нов закон, според който избори в пандемия могат да се проведат на смесен принцип – с избирателни секции и по пощата за намиращите се под карантина и всички желаещи.

До 21 юни избирателната комисия по препоръка на министъра на здравеопазването ще може да издаде заповед за провеждане на гласуване само по пощата в даден регион въз основа на епидемиологичната ситуация. До 26 юни тези под карантина ще могат да декларират намерението си да гласуват по пощата.

На 28 юни от 07:00 до 21:00 ч. местно време ще има гласуване в избирателните секции. В същия ден писма с бюлетини от тези, които са гласували дистанционно, ще бъдат доставени до регионалните избирателни комисии.

Ако в първия тур никой от кандидатите не спечели повече от 50% от гласовете, след две седмици трябва да се състои втори тур с участието на двамата кандидати с най-голям брой гласове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!