На снимката: кметът на Варшава Рафал Тжасковски /снимка: Туитър/

Актьор от детството си. Продемократичен активист. Голям привърженик на Европейския съюз и правата на ЛГБТ /ЛГБТ културата е тази субкултура, която се споделя от гей, лесбийки, бисексуални, трансджендър и интерсексуални – бел. ред./. Либералният кмет на Варшава Рафал Тжасковски направи късно включване в президентските избори в Полша, но  бързо се превърна в основен съперник на консервативния действащ президент Анджей Дуда. Той вкара интрига и напрежение в състезанието, което по-рано изглеждаше, че Дуда сигурно да спечели.

Тжасковски се втурна в надпреварата, след като пандемията от коронавируса принуди консервативното правителство да отложи изборите, първоначално насрочени за 10 май. „Гражданска платформа“ – центристка, проевропейска партия, се възползва от шанса да замени първоначалния си кандидат, Малгожата Кидава-Блонска, чийто рейтинг се измерваше с малки едноцифрени числа.

Новата дата за президентските избори не е официално обявена, но консервативната управляваща партия „Закон и справедливост“, която подкрепя Дуда, казва, че иска изборите да се проведат на 28 юни. Ако никой кандидат не получи поне 50% от гласовете, балотажът ще се проведе на 12 юли.

Според последните анкети Дуда е с най-благоприятни шансове да победи, но преднината му намаля значително след влизането на Тжасковски сред 10-те кандидати. Счита се за изключително вероятно Дуда и Тзасковски, и двамата на 48 години, да се изправят в балотажа.

Много поляци смятат, че това са най-важните избори откакто Полша отхвърли комунизма преди три десетилетия.

„Най-сетне знам за кого да гласувам. Тжасковски наистина може да промени политиката на Полша и тя се нуждае от промяна “, каза 58-годишниата Алдона Стефанович.

Полският президент може да предлага закони и, най-важното закони, да налага  вето на закони, приети в парламента. Той е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Спечелването на тези избори е въпрос от ключово значение за управляващата партия „Закон и справедливост“, ако иска да продължи да поставя консервативния си печат върху страната и да завърши противоречивото поемане на контрола на съдебната система. През последните пет години Дуда твърде рядко блокираше плановете на партията.

Либералните критици на правителството пък гледат на изборите като на последен шанс да се спаси демокрацията на Полша и да се поправят отношенията й с ЕС, които се развиват зле. Брюксел денонсира законите на Варшава, които консолидират контрола на „Закон и справедливост“ над съдилищата и другите съдебни органи, считайки ги за нарушение на демократичните стандарти на 27-членния съюз.

Европейските препоръки за Тжасковски със сигурност са солидни. Той получи докторска степен по политология от Варшавския университет през 2004 г. с дисертация относно системата за вземане на решения в ЕС и стартира политическата си кариера като съветник в Комитета по външни работи на Европейския парламент. През 2009 г. печели четиригодишен мандат като член на парламента на ЕС.

От 2013-14 г. беше министър на администрацията и дигитализацията в правителството на тогавашния министър-председател Доналд Туск, който по-късно беше президент на Европейския съвет. След това Тжасковски бе заместник-министър на външните работи по въпросите на ЕС и преговарящ на Полша във важни области, включително санкциите срещу Русия и енергийната сигурност. През 2017 г. той беше удостоен с най-високото отличие на Франция – Почетния легион – за укрепване на полско-френските отношения.

Въпреки че критикува консервативното правителство на Полша, Тжасковски също заяви, че не иска ЕС да наказва Полша с финансови санкции. Той твърди, че те най-силно биха засегнали обикновените хора и вместо това иска ЕС да заобиколи националното правителство и да направи финансирането си пряко достъпно за местните власти.

През 2015 г. става депутат в полския парламент, а от 2018 г. е кмет на родния си град Варшава, печелейки предпочитанията на либералите заради силната си подкрепа на правата на ЛГБТ-общността. Миналата година той подписа декларация за толерантност към гейовете и лесбийките, която включваше обещания за общинска помощ за гей младежите, отхвърлени от техните семейства, и се вози на сал на годишния гей прайд в града.

Силната му позиция – необичайна в тази до голяма степен консервативна и предимно католическа страна – предизвика враждебна реакция. Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински осъди движението за права на ЛГБТ като заплаха за полската нация, а много други полски общини се обявиха за „зони без ЛГБТ“.

Тжасковски заяви, че победата му ще даде начало на „огромна вълна от промени“. Не е ясно обаче дали достатъчно поляци ще приемат промяната, която той представлява. В скорошно проучване избирателите дадоха на Дуда предимство от около 2,7 процентни пункта над Тжасковски във възможен втори тур.

Тжасковски е син на покойния пианист и композитор Анджей Тжасковски. За кратко е бил актьор в детска поредица – преживяване, което помни като „кошмар“.

В последните дни на умиращото комунистическото управление, когато беше на 17 години, той помогна „с най-доброто, което мога“, на продемократичното движение „Солидарност“ да организира първите частично свободни избори в Полша през 1989 г., като поставяше плакати и дори метеше пода на офиси. Историческият вот доведе до прокуждането на комунистите от властта.

Знаейки няколко езика /той говори английски, френски, испански, руски и италиански/, Тжасковски подпомага западните журналисти в отразяването на събитията в Полша.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук