Студенти по медицина излязоха на малоброен протест пред Министерството на здравеопазването. Протестът им е срещу наредба №1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Проблемът, според експерти, е, че студентите по медицина се обучават с парите на данъкоплатците и е редно след това да имат ангажимент към държавата, изразяващ се в полагането на труд в полза на обществото.

Студентите обаче не са доволни от това, че МЗ ще определя къде да специализират. Студентите – медици и специализанти настояват да имат избор дали сами да заплатят специализацията си или да се възползват от условията на МЗ.

ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТ СТУДЕНТИТЕ

Пред камерата ни застана един-единствен студент от протестиращите, а останалите отказаха.

Той заяви, че колегите му искат да работят в България, но не им се осигуряват необходимите условия.

„Дошли сме да протестираме за повече яснота, защото не може 6 години да учим, да минават през нас килограми знания и накрая да не знаем как ще специализираме, и накрая всичко да става с пари под масата. Искаме яснота. Искаме да знаем, че можем да специализираме в България, защото не искаме да ходим в чужбина, искаме да останем тук”, каза единият от протестиращите студенти.

И добави:

„Искам по всевъзможен начин да ни изгонят от тази държава.”

Той каза:

„Искаме да специализираме в България, но няма места за специализация. Или поне не ги съобщават. Когато има дадено място, може да се уредиш с пари или връзки. Не може някой нормален като мен и моите колеги, да специализираме където искаме”.

На въпрос защо тогава не подкрепят идеята на МЗ да специализират в болници в страната, студентът отговори:

„Това не е начинът. Аз разбирам тяхната идея (на Министерството на здравеопазването – бел.ред.) – искат да има специалисти в малките населени места. Това е хубаво, защото наистина няма кадри и става едно струпване (в София – бел.ред.), но не е това начинът.”

На въпрос кой е начинът, момчето отговори:

„Начинът е да подобрят условията в малките населени места и хората, които са от там, ще си останат там, няма да дойдат в София. Ако вдигнат заплатите, ако подобрят условията на труд, хората биха останали. Младите хора не искат да ходя в малките населени места, защото там няма условия на труд, няма кой да ги научи на нещо. В София има големи болници. В момента карам стаж в „Царица Йоанна-ИСУЛ”. Там има професори, има апаратура, има кой да те научи на нещо. А, ако отида във Враца или в някое по-малко населено място, там не вярвам да има кой да ме научи, няма и апаратура.”

ДЕБАТИ го попита кой тогава лекува хората във Враца. Студентът отговори:

„Възрастни лекари, които са останали. И когато се пенсионират никой няма да остане. Това е проблемът. Но не е това начинът. Начинът е чрез стимулиране на хората. Има хора от Враца и всеки човек си обича родното място, всеки би останал там, ако му бъдат предложени добри условия на труд, на заплащане. Ние искаме да бъде променено нещо в системата на здравеопазването. Но не виждаме някаква промяна”.

В заключение, той каза:

„Завършваме образованието си на 26г., когато се предполага, че животът ни трябва да започне, мислим за семейство, за жилище. Но заплатата на един млад лекар е 750 лева. Ако започна работа в някои супермаркет, ще получавам 1200 – или почти двойно”, коментира той.

ГРАЖДАНСКАТА ПОЗИЦИЯ

ДЕБАТИ.БГ попита гражданите подкрепят ли предложението на министерството, след като всички ние, през данъците си, сме платили висшето образование на бъдещите медици, те да останат да работят за държавата или по-скоро подкрепят младите хора.

Имаше позиции и „за” предложението на здравното министерство, и „против”. Хората обаче са единодушни, че трябва да се повишат заплатите на медиците, така че, младите хора да имат стимул да работят.

Някои от тях са на мнение, че държавата има нужда от млади лекари, особено в малките населени места.

ПРОТЕСТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Днес, отново в 11:30, също пред Министерството на здравеопазването, с хоро и песни, се проведе пореден протест на медицинските сестри. Техни представители се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига.

протест, сестри

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!