Реджеб Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган категорично изключва всякакви преговори с кюрдските бойци в Сирия, като заяви, че единственият им вариант е да хвърлят оръжието и да се оттеглят. Той отхвърли призивите от чужди сили, включително САЩ, които поискаха прекратяване на огъня в продължаващата седмица операция на Турция в Северна Сирия.

„Има някои лидери, които се опитват да посредничат… Никога в историята на турската република не е имало такова нещо като това държавата да седи на една и съща маса с терористична организация – каза Ердоган в реч пред парламента – Нашето предложение е точно сега, до вечерта, всички терористи да хвърлят оръжието, оборудването и всичко, да унищожат всичките си капани и да излязат от безопасната зона, която сме определили“.

Това е „най-бързият начин за решаване на проблема в Сирия“, добави той.

Турция стартира операция „Мирна пролет“ на 9 октомври с цел създаване на „безопасна зона“ в Северна Сирия, която да изтласка обратно кюрдските бойци от турската граница и да даде възможност за връщане на сирийските бежанци.

Ердоган каза, че след като бъде създадена безопасната зона, „простираща се от Манбидж до границата с Ирак“, операцията ще „приключи от само себе си“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!