УЕФА разследва военен поздрав от играчите на Турция по време на евроквалификациите им с Албания (1:0) и Франция (1:1).

Европейската футболна централа вече проверяваше поздрава, който е в подкрепа на турските сили, въвлечени в офанзивата на страната в населените с кюрди райони в северна Сирия.

Нападателят на Евертън Ченк Тосун отбеляза победния гол в 90-та минута срещу Албания в петък в Истанбул и, заедно със съотборниците си, отправи поздрава пред привържениците на Турция.

На „Стад дьо Франс“ в понеделник Оливие Жиру откри резултата за световните шампиони в 75-та минута, преди Каан Айхан да възстанови равенството за турците шест по-късно – той и съотборниците му отново нарушиха правилника на УЕФА и отправиха поздрава към гостуващите фенове.

Според правилника на УЕФА националните футболни асоциации могат да бъдат обект на дисциплинарни процедури за „употребата на жестове, думи, предмети или други способи за предаването на провокативно послание, което не е уместно за спортно събитие, в частност провокативни съобщения, които са политически, идеологически, религиозни или от обидно естество“.

Тосун публикува своя снимка, в която заедно със съотборниците си отправя военния поздрав, в Инстаграм със следния текст: „За нашата нация, особено за тези, които рискуват живота си за нея“.

От клубния му Евертън все още не са коментирали начина, по който той изрази радостта си и поста му в социалните мрежи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!