Пушек се вдига над ивицата Газа след израелска бомбардировка 3 декември 2023 г
Войната в Газа продължава снимка: АП/БТА

Израелските военни обявиха, че сухопътната им офанзива вече обхваща всички части на Газа, и наредиха нова евакуация в пренаселения Юг. Наред с това предупредиха, че операциите срещу „Хамас“ там ще бъдат „не по-малко силни“ от тези в северната част на анклава, предаде БТА.

Заповедите за евакуация бяха последвани от тежки бомбардировки, а палестинците заявиха, че вече нямат къде да отидат в затворената територия, граничеща с Израел и Египет.

Голяма част от наброяващите около 2,3 милиона жители на ивицата Газа се струпаха в южната част на територията, след като Израел нареди още в първите дни на войната на цивилните да напуснат северните части на Газа.

По данни на ООН 1,8 милиона палестинци в Газа са били разселени. Близо 958 000 от тях се намират в 99 обекта на ООН в южната част на страната, заяви Жулиет Тома, директор по комуникациите в Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

След падането на нощта в централния град Дейр ал Балах се чуваше стрелба и грохот от артилерийски обстрел, а небето се осветяваше от сигнални ракети. В небето над втория по големина град в Газа – Хан Юнис – се чуваха да прелитат дронове.

Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната, заявявайки, че страданията на цивилното население са нетърпими.

Междувременно Израел съобщи, че от началото на сухопътната операция в ивицата Газа на 27 октомври са открити 800 шахти, водещи към огромната мрежа от подземни тунели и бункери на палестинската групировка „Хамас“. Повечето от половината от тях са били унищожени от израелските сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на израелските военни.

Палестинската ислямистка групировка заяви, че разполага със стотици километри тунели – мрежа, сравнима по размери с метрото в Ню Йорк – които защитава и служат за оперативни бази. Това ги превръща в основни мишени за израелските въздушни удари, при които армията използва боеприпаси, предназначени за унищожаването на бункери дълбоко под земята. Израелски армейски инженери пък използват специални роботи, за да намират и унищожават входовете към подземната мрежа.

„Тунелните шахти са разположени в цивилни райони, много от които са близо до или вътре в цивилни сгради и структури, като училища, детски градини, джамии и детски площадки“, се казва в изявление на израелските военни.

От около 800 шахти, съобщиха военните, 500 са били унищожени с помощта на различни оперативни методи, в това число и чрез „детониране и запечатване“. Израелските сили уточниха, че наред с шахтите са били унищожени и „множество километри“ от основните тунелни маршрути.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук