Ивайло Мирчев

Ако Конституцията не се промени във вида, който сме обещали, ключови министри от правителството, включително правосъдния“, ще подадат оставки, каза днес пред Би Ти Ви депутатът от „ПП–ДБ“ Ивайло Мирчев. Според него до момента такива индикации няма.

СГЛОБКАТА ПОДПИСВА „МЕХАНИЗЪМ ЗА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ“

„С регулаторите трябва да има ясен механизъм, който да не позволява това, което се случи с НЗОК, да се случва отново. Трябва да има подбор на тези хора. До момента партиите предлагаха различни кандидати. Понякога се оказва, че се избира най-малко нехаресваният кандидат. Трябва да има ясни критерии. Регулатори в момента няма. Това беше една от заявките, с които отидохме на избори“, коментира Мирчев.

„Надявам се регламентът да бъде готов бързо. Алтернативното мнозинство на ГЕРБ е „Възраждане“. Избирателите на „Възраждане“ трябва да знаят, че по подаден знак на ГЕРБ „Възраждане“ гласува. То това се случи. Проблемът не е ГЕРБ. Те си имат политическа цел и си я преследват. Проблемът е реакцията на „Възраждане“. Мандатът на подуправителя на НЗОК е до 2028 г. Става дума за 8 млрд. лева на година. Когато се избира този подуправител, „Възраждане“ се оказва „златен пръст““, коментира той.

Мирчев добави, че КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор са с изтекли мандати.

„И премиерът Денков и правосъдният министър Атанас Славов и ние като партия сме завили, че ако Конституцията не бъде приета във вида, в който ние сме обещали публично на хората – да, правителството, ключовите министри, включително правосъдния, който специално за това стана правосъден министър, подават оставка. Но искам да уточня, че до момента такива индикации по отношение на Конституцията няма“, категоричен беше Мирчев.

ПОПРАВКИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА

„ДПС не е партньор. Трудно ми е за ГЕРБ да говоря като за партньор. С ГЕРБ подкрепяме правителство, което няма алтернатива. Без ДПС промените в Конституцията няма как да минат. За промени в Конституцията трябват 160 гласа. Ако някой си мисли, че  може без ДПС да приемем определени конституционни промени, се лъже. Няма с кого. „Възраждане“ няма да ги подкрепят“, подчерта народният представител от ПП-ДБ.

Според него в управлението на регулаторите всички парламентарни сили трябва да имат представители.

„Това винаги е било така. Никога в регулаторите са били представители само на управляващата сила. Не е коментирано дали те ще подпишат механизма за назначаване на управлението в регулаторите. Делян Пеевски коментира доста неща. Може и БСП да имат представител в регулаторите. Темата е, че регулаторите трябва да работят като регулатори. Давам пример – когато един премиер иска да построи „Турски поток“, той да не звъни на шефа на КЕВР и да му кажеш – „Ще ми одобриш „Турски поток“. Шефът на КЕВР трябва да му каже – не можем да построим „Турски поток“, защото първо, второ..“, коментира Мирчев.

ДПС СА МНОГО АДЕКВАТНИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ

„ДПС са много адекватни по отношение на руската пропаганда и руското влияние у нас. И не го казвам, за да оправдая някой политик. Просто не е лошо, когато си наредим парламента, да видим кои могат да бъдат партньори по отношение на руското влияние у нас. За ролята на ДПС ще ви кажа и друго. За последните две години ние постигнахме нещо, което не беше постигано преди – енергийната независимост на страната ни. В момента не сме зависими от Русия по отношение на природния газ, на ядреното гориво, а след около 20 дни, и по отношение на петрола. Това се случи не само с нашите гласове, но и с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Ако те не бяха подкрепили тези неща, България нямаше да има тази енергийна независимост. Кажете кое е по-добре – да стоим с бялата престилка в свинарника и да си кажем, че няма да ни изцапат прасетата или с подкрепата на други партии да свършим правилните неща за страната.“

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук