Сузи Орман

Кога е подходящото време да отрежете децата си финансово? Сега, казва експертът по лични финанси Сузи Орман.

„Отрежете децата си веднага щом можете. Колкото по-рано, толкова по-добре, защото в противен случай те стават финансово зависими от вас и колко по-големи стават, толкова по-трудно е за тях да ги отрежете”, обяви Орман по време на конференцията eMerge, която се проведе в Маями.

Орман е автор на бестселъри и бивш водещ по CNBC. Според нея този тип финансова зависимост може да започне с нещо малко, като това да давате на детето си джобни пари. Това е така, защото джобните могат да накарат децата да си помислят, че те заслужават подаяния.

„Задавали ли сте им въпроса: „Защо получаваш джобни, детето ми?” Техните отговори няма да са достъчно добри. Може да чуете „защото съм роден” или „защото еди си кое дете получава джобни”. Вместо това им помогнете да станат независими”, съветва Орман, цитирана от CNBC.

Според Орман, колкото по-рано научите децата си, че пари се правят със здрава работа, толкова по-добре. В противен случай те ви виждат как теглите пари от банкомата, но не ви виждат как „слагате” парите там.

Кимбърли Палмър, автор на книгата „Умна майка, богата майка: Как да натрупаме богатство, докато отглеждаме семейство”, обвързването на джобните с изпъленнието на някакви домашни задачи поражда други въпроси.

В интервю за MarketWatch през миналата година Палмър обяснява, че да караме децата да „заработват” пари, като вършат домакинска работа им изпраща посланието, че винаги трябва да очакват възнаграждение заради това, че са екипни играчи.

„Те трябва да се включват в домакинската работа и да поемат отговорности в домакинството, защото са част от семейството, а да си част от семейството означава да даваш своя принос.Важно да говорите отрано с децата за парите и да им помогнете да си сформират подходящите ценности по отношение на тях”, казва Палмър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук