Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев положиха венци пред гроба на Гоце Делчев в Скопие. Двамата министър-председатели почетоха заедно паметта на героя по повод националния празник на Македония и 114 години от Илинденско-Преображенското въстание.

На официалното честване прозвуча и българският химн.

Македонският премиер поздрави съгражданите си.

„Знаем, че нашата стратегическа цел е членството ни в Европейския съюз и НАТО. Подадохме ръце не само вътре, но и навън и има отговор. Има ръце, които се протегнаха към нас. Сега сме заедно, с нашите съседи и приятели, официалните представители на гражданите на Република България – премиерът Бойко Борисов и част от правителството и парламента на България”, каза Заев.

Взаимното честване на общи празници между България и Македония залегна в Договора за добросъседство, който бе подписан вчера между ръководителите на двете държави.

За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете държави.

Предвиден е междуправителствен механизъм, който да следи изпълнението на договореното. България пое ангажимента да помага на Македония в евроатлантическата ѝ интеграция. Членове на обща комисия ще работят по исторически и образователни въпроси на паритетна основа.

Бойко Борисов посочи, че не се притеснява от критиките на опозицията в двете държави за подписания договор.

Със сентенцията за пълната и празната чаша Зоран Заев отговори на въпроса за направени от двете страни компромиси, довели до подписването на документа.

Борисов смята, че общото отбелязване на празниците също е крачка напред.

Късно снощи, премиерът Бойко Борисов се е срещнал с лидера на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. От пресслужбата на правителството обявиха, че двата са се обединили около разбирането, че единственият възможен път пред двете ни държави е европейският.

И ГЕРБ, и ВМРО-ДПМНЕ са членове на Европейската народна партия.

Германският външен министър Зигмар Габриел поздрави България и Македония за подписания договор за добросъседство. В изявление, разпространено от посолството на Германия у нас, Габриел определя договора като „исторически“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!