Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха в Скопие договора за добросъседство между България и Македония.

България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно. Подписването на договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание въпросите ще се решат. Това обяви министър-председателят на Македония Зоран Заев.

zaev borisov

„Този договор е общ успех и общ принос за стабилността на държавите в региона. Този договор е пример за сътрудничество в региона. Видяхме в правителството на България конструктивен партньор“, каза Заев.

Заев и Борисов

Той подчерта още значението на икономическото сътрудничество и по-конкретно в областта на транспортната и газова свързаност.

Българският премиер Бойко Борисов от своя страна посочи, че „договорът показва на ЕС, че в размирни Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало”.

Европейската комисия приветства подписването на двустранния договор за приятелство и добросъседство между България и Република Македония.

Договорът има за цел да остави настрана спорните исторически въпроси между двете страни и да прекрати антибългарската пропаганда и езика на омразата, за да може Македония да излезе от международната изолация и да се придвижи към Европейския съюз и НАТО. За да влезе в сила договорът, ще трябва да бъде ратифициран от националните парламенти.

България и Македония потвърдиха и политическото си намерение за увеличаване сигурността на енергийните доставки за двете страни, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз, както и изразяват подкрепата си за формирането на Европейски енергиен съюз. Това предвижда подписаният днес между двете страни меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на природния газ.

Документът бе подписан от министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Македония Крешник Бектеши. Меморандумът за разбирателство в сферата на енергетиката се подписа по време на визитата на българската делегация в Скопие, водена от премиера Бойко Борисов.

В документа е записано, че двете страни ще проучат възможностите за изграждане на нова директна газова връзка между двете газови системи. За целта се създава съвместна газова работна група, в която се включват представители на министерствата на двете страни, както и експерти от газопреносните оператори.

В срок от шест месеца след влизането в сила на меморандума следва да бъде изготвен технико-икономически анализ, който да представи техническите, правните, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните параметри, необходими за реализацията на проекта. Решението за изграждане на нова газова връзка България и Македония ще вземат и на база съществуващата газопреносна инфраструктура, както и реализацията на проектите за интерконекторите Гърция-България, Турция-България и концепцията за газоразпределителен център „Балкан“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук