Когато бившият шеф на „Майкрософт“ в Украйна отишъл да работи за президента Петро Прошенко, установил, че всички служители ползват една и съща парола. И това не е единственият пропуск в ИТ сигурността в страната, която често става обект на хакерски атаки.

Понякога, за да се отвори служебен компютър било достатъчно само натискане на спейсбара, спомня си Дмитро Шимкив, който от 2014-та е заместник-началник на президентската администрация.

Дисциплината в президентството днес е много по-строга. Въпреки това, според оценката на експерти, Украйна се оказа опитното морско свинче, за спонсорирани от руското правителство хакерски атаки. Сега страната се бори да отстрани пробойните в сигурността на държавно-обществените организации, както и в частния сектор.

В много сфери на живота в Украйна, липсата на пари и компетентност, е проблем. На голям брой компютри е качен пиратски софтуер, дори когато се ползват и лицензирани програми. А това крие рискове, защото нелицензираните програми може да са стари и да нямат инсталирани необходимите за сигурността актуализации.

От три години насам Шмикив, води битка с хакерите и служителите в администрацията на украинския президент. Екипът му е сформиран от негови колеги от „Майкрософт“, които периодично изпращат информация на служителите по имейл за новите вируси и проверяват сигурността на мрежата.

В началото, съпротивата на администрацията била по-сериозният проблем от сигурността на оборудването.

Пред „Ройтерс“, той си спомня: „В началото, когато карахме хората да си сменят паролата, аз и моят екип се наслушахме на мрънкане и доста остри реакции. Три години по-късно, нещата са коренно различни“.

Свеждането до нула на порочната практика в сигурността, според Шмикив, е причината поради която президентството не е било засегнато от атаката на 27 юни, когато хакери успяха да проникнат в корпоративни и обществени мрежи в Украйна, Индия и Австралия.

Но в Украйна има още много да се желае по отношение на ИТ сигурността. От 2014-та насам, хакерските атаки са спирали електричеството в страната, блокирали са касите на големи търговски вериги и са се опитвали да ударят системата за контрол на радиацията в авариралата през 80-те атомна централа в Чернобил. Неотдавна се наложи правителството да подкрепи гривнята, след като банковата информационна система беше пробита.

Даже изборът на Прошенко за президент през тази година беше компрометиран от хакерска атака срещу Централната избирателна комисия. Киберпрестъпниците се опитаха да обявят победата на кандидата на крайната десница.

Киев вярва, че атаката е част от руската хибридна война, започнала по време на протестите през 2014-та, когато страната се отдалечи от орбитата на Москва и се сближи със Запада. Официално, Русия отхвърля участие в хакерските атаки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!