Днес е денят, в който човечеството приключва всички ресурси, които Земята би могла да регенерира за годината. Това включва обезлесяване, суша, недостиг на прясна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и натрупване на въглероден диоксид в атмосферата. Предуреждението е на Global Footprint Network в съвместно комюнике със Световния фонд за дивата природа.

От днес хората започват да надпотребяват, като периодът на изконсумирането на ресурсите на Земята настъпва все по-рано с всяка следваща година, алармират още от организацията.

От там публикуваха и нов калкулатор, в който всеки човек може да измери собствения си екологичен отпечатък и датата, от която той персонално започва да живее „на кредит“.

Ако тя е преди 2 август, то това означава, че личното потребление на ресурси е по-високо от средното за света. Ако денят настъпва по-рано от 24 април, личното потребление на ресурси е по-високо и от средното за Германия, а ако е преди 14 март – е по-високо и от средното за САЩ.

Най-голямо разхищение на ресурси се отчита в Люксембург, който е изхабил годишната си дажба още на 17 февруари. Следва Катар – най-големият производител на природен газ в света, който е изхабил ресурсите си на 19 февруари.

Австралия е потребила ресурсите си за една година до 12 март, Канада – до 13 март, а САЩ – до 14 март.

Най-екологично се живее в Хондурас, където годишните ресурси се очаква да задоволят потребностите на населението до 31 декември.

За България този ден е настъпил на 19 юли през тази година, става ясно от доклада.

Към днешна дата населението на Земята използва ресурси като за 1,7 планети. Същевременно намаляването на глобалния екологичен отпечатък с 50% ще премести деня на превишаване на ресурсите с 89 дни.

Основен екологичен отпечатък върху Земята има храната. Намаляването на хранителните отпадъци наполовина по света може да отмени тази дата с 11 дни, изчислява организацията заедно с Центъра за храната и храненето на концерна Barilla. Консумирането на по-малко протеино-интензивна храна в световен мащаб може да отмести този ден с 31 дни.

„Нашата планета е ограничена, но човешките възможности не са такива. Да живеем в рамките на ресурсите на една планета е технологически възможно, финансово изгодно и единственият ни шанс за проспериращо бъдеще“, коментира Матис Вакнергаел, главен изпълнителен директор на Global Footprint Network, един от създателите на калкулатора за екологичния отпечатък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!