папа франциск
Папа Франциск води заупокойната литургия. снимка: БТА

В три ковчега бе погребан почетния папа Бенедикт XVI. Тленните му останки бяха положени първо в ковчег от кипарисово дърво, заедно монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум, както и метален цилиндър с текст, описващ годините му начело на Римокатолическата църква. Кипарисовият ковчег ще бъде поставен в по-голям цинков ковчег, който на свой ред ще влезе в още по-голям дървен ковчег. След заупокойната служба ковчегът с тленните останки на почетния папа бе внесен в базиликата „Свети Петър“.

Относно ритуала по погребване на Бенедикт XVI в три ковчега, който е в сила и за всички папи, теологът Бари Етеридж от университета в Кент, казва, че

първият ковчег от кипарисово дърво символизира,

че папата е обикновен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който обикновено или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се поставя обикновен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег обикновено е направен или от кестен, или от бряст и символизира достойнството на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Погребалната церемония се проведе на площад „Свети Петър”. За първи път папа отслужи заупокойната молитва и служба на друг папа. Предполага се, че това няма да е за последно, както подсказа и самият Франциск. Той дойде на площада в инвалидна количка и най-важното – не закри титлата „почетен папа”.

Ковчегът на папа Бенедикт XVI беше положен на мястото, където допреди да стане светец, почиваше папа Йоан Павел II. Знамената на обществените сгради в Италия днес ще бъдат спуснати наполовина. Близо 200 000 души отдадоха последна почит на покойния папа през трите дни на поклонение във Ватикана.

На траурната литургия за папа Йоан Павел Втори през 2005 г. множеството, събрало се тогава на площад „Свети Петър“ във Ватикана започна да скандира: „Да бъде обявен за светец незабавно“. Сега по време на траурната литургия за почетния папа Бенедикт XVI италианка издигна плакат, на който пишеше: „Да бъде обявен за светец незабавно“, предаде ДПА.

56-годишната Алесандра Апреа от град Мета ди Соренто, носеща плаката, нарече Бенедикт XVI „светец на вярата“. „Той беше изпратен от Бог да ни поведе, когато ние бяхме изгубени. Бенедикт беше мостът между Йоан Павел II и Франциск. Нямаше да имаме Франциск, без него“, заяви тя.

По време на заупокойната литургия Франциск пък похвали куража на Бенедикт XVI да се оттегли от поста и заяви, че това е отворило вратата за други папи да направят същото, предаде Асошиейтед прес. Неотдавна бе съобщено, че папа Франциск вече е оставил писмени инструкции, в които изброява при какви условия той също ще се оттегли от поста.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук