Щутград, Ситово

Все повече туристи посещават Ситово, което е на трийсетина километра от Пловдив. Селото е сгушено в Родопите и е встрани от оживените пътища.

„Причината за потока от посетители е местността Щуда града край Ситово, където има останки от тракийска крепост и светилище. Те не са проучени досега от археологическата наука и всякаква информация за тях е плод само на хипотези.

Любителите на езотеричните учения смятат Щуда града за втори Белинташ. Според тях мястото е силно енергийно и е врата към Космоса“, обясняват местните жители.

Щутград, Ситово
Параклис посветен на Свети Никола на територията на Щуда града

Те с готовност насочват пришълците от цяла България към атракцията. До нея може да се стигне с високопроходим автомобил по черен път или пеша. Разходката през гората отнема 2 часа в двете посоки. Крепостта светилище е разположена върху три каменни тераси една върху друга. Първата се преодолява с помощта на дървена стълба. На последната с просто око могат да се видят следи от човешка дейност в древността. В наше време ситовци са направили два малки параклиса, посветени на свети Спас и свети Никола, пред които палят свещи на празниците им.

Щутград, Ситово
„Скални лица“ от Щудаграда

„Радваме се селото ни да се популяризира, но лошото е, че започнаха да ни навестяват и иманяри заради слуха, че на Щуда града е имало римска монетарница. Ходят с металотърсачи и ровят за злато“, оплакват се местните.

Търсачи на съкровища са унищожили мистериозни изображения на квачка с пиленца и змия, които са каменни блокове, сочещи към прочутия Ситовски надпис. Той се намира преди входа на селото и е изсечен върху скала. Чудноватите знаци не са разчетени и до днес. Някои ги смятат за тракийски, други за келтски или славянски. Има и предположение, че са резултат от природна дейност.

Щутград, Ситово
Ситовски надпис

„Ако пък все пак не сте привлечени от мистики, а искате просто да дишате чист въздух, да се насладите на чиста природа и да се любувате на старинни каменни къщи, то Ситово може да ви предложи всичко това“, казват малкото останали жители на селото.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук