Борисов премиер
Снимка: Фейсбук

Бившият министър-председател на България Бойко Борисов е задържан по подозрение в злоупотреба със средства на ЕС. Полицията извърши няколко ареста след разследване на 120 случая на измами, свързани с помощи от ЕС. Обвиненията са свързани с обществени търгове, земеделски субсидии, строителство и фондове за възстановяване от коронавируса. Това съобщава световната преса за задържането на бившия български премиер и други политически фигури.

Немската агенция ДПА припомня, че новосформираната партия на Петков спечели парламентарните избори през 2021 г. с кампания за „нулева толерантност към корупцията“.

Агенция Ройтерс припомня, че през годините Борисов и неговото правителство са били обект на обвинения в корупция, както и че той винаги е отричал да е извършвал каквито и да било нарушения.

„По време на масовите демонстрации срещу корупцията през 2020 г. протестиращите обвиниха Борисов, че си сътрудничи с главния прокурор на страната в полза на местни олигарси и фирми, близки до неговата партия. Преди две години редица български уебсайтове публикуваха снимки, за които се твърди, че показват предполагаемото богатство на Борисов, включително изображения с нощно шкафче, натъпкано със златни кюлчета и банкноти от 500 евро. Борисов отрича да е извършил каквото и да било нарушение и твърди, че снимките са част от сложна постановка, измислена от политическите му опоненти, за да го злепоставят“, пише Ройтерс.

Агенцията припомня, че България, която според класацията на „Transparency International“ е най-корумпираната държава-членка на ЕС, все още не е вкарала в затвора високопоставен служител по обвинения в корупция.

„Дойче веле“ съобщава, че свързаните с ареста обиски са се случили веднага след двудневното посещение в София на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши.

„Европейските прокурори са започнали 120 разследвания на измами в България], заяви Кьовеши, когато посещението ѝ приключи в четвъртък. „Сега е моментът съответните български власти да се обединят с нас, включително по особено чувствителни случаи.“

Действията на Кьовеши са от името на Европейската прокуратура, която преследва случаи на измами срещу Европейския съюз.

Медията уточнява, че като член на НАТО и на ЕС, България привлича вниманието на своите партньори на фона на дългогодишни проблеми с корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите.

„Политико“ от своя страна пише: „В ход, който може да се превърне в решаващ и критичен момент на равносметка за България, министерството заяви, че се провежда мащабна операция във връзка със 120 случая на потенциални измами, разследвани от Европейската прокуратура. Европрокурор №1 Лаура Кьовеши посети България през последните два дни, което повиши перспективата за предприемане на действия срещу разпространените в България злоупотреби със средства от ЕС в сектори като селско стопанство, строителството и благоустройството – проблем, който тормози страната от години“.

Агенция „Франс прес“ (АФП) също съобщи за случая, цитирайки думите на Кьовеши при посещението в България, че „българите са изпратили в службата ѝ рекорден брой сигнали за потенциална престъпна дейност“.

Канадското издание „The Globe and Mail“ също съобщава за събитията в България късно снощи, като припомня, че „десетилетното управление на бившия премиер Борисов приключи през април миналата година след избори, които показаха народния гняв срещу корупцията по високите етажи на властта в най-бедната държава-членка на Европейския съюз“.

„Бивш телохранител на покойния диктатор от комунистическата епоха Тодор Живков, 62-годишният Борисов ръководи балканската страна с кратки прекъсвания от 2009 г. до април миналата година, като подкрепата му е подсилена от големите публични разходи за инфраструктурни проекти“, пише също „The Globe and Mail“.

„Люксембург Таймс“ съобщава за ареста, като припомня: „Борисов управляваше най-бедната страна в Европейския съюз повече от десетилетие до април миналата година, на фона на множество обвинения, че не е успял да се пребори с корупцията по високите етажи на властта“.

Всяка страна, участваща в Европейската прокуратура – всички страни от ЕС, освен Полша, Унгария, Република Ирландия, Дания и Швеция – има поне един прокурор в Люксембург, който работи с екипи в родните си страни за разследване на измами и престъпления срещу средства на ЕС. Миналата година базираната в Люксембург институция на ЕС за борба с измамите постигна първата си присъда, след като бивш словашки кмет получи тригодишна условна присъда за предоставяне на фалшиви документи с цел незаконно получаване на финансова помощ от фондовете на ЕС, пише още „Люксембург Таймс“.

„Бившият министър-председател на България Бойко Борисов беше задържан в четвъртък в рамките на национална полицейска операция след разследване на прокуратурата на ЕС“, информира „Дейли Мейл“.

Медията съобщава и за „извършени от полицията претърсвания и изземвания в различни градове в страната“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук