климат, глобално затопяне

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Гардиън“: Какво се случи на Cop26 – ден втори накратко

Представяме ви кратко резюме на основните събития през втория ден от срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу.

Световният печат

Световните лидери се споразумяха за прекратяване на обезлесяването. Си Дзинпин, Жаир Болсонаро и Джо Байдън са сред лидерите, които подписаха Декларацията за използването на горите и земята.

Байдън обяви ангажимент да намали глобалните емисии на метан с 30% до 2030 г. Намаляването на тези емисии беше рекламирано като една от най-непосредствените възможности за забавяне на глобалното затопляне преди срещата на върх. Почти 100 нации са си поставили цел да намалят емисиите на метан с 30% до 2030г.

И САЩ се присъединиха отново към постигане на целта от намаляване на глобалното затопляне с 1,5 градуса по време на преговорите на ООН за климата.

Програмата за пробив в Глазгоу – план за координиране на въвеждането на чисти технологии, включително чисто електрически превозни средства, с цел бързо намаляване на разходите, беше договорена на срещата на върха Cop26 от световните лидери, включително Обединеното кралство, САЩ, Индия и Китай.

Африканските страни ще похарчат 6 милиарда долара за адаптиране към климатичните въздействия. Африканските страни се готвят да харчат най-малко 6 милиарда долара годишно от данъчните си приходи за адаптиране към последиците от климатичната криза и призовават богатия свят да предоставя 2,5 милиарда долара годишно през следващите пет години, за да им позволи да постигнат целите си.

Еквадор ще разшири масово защитения резерват около островите Галапагос, обяви президентът на Еквадор Гийермо Ласо Мендоса. Страната ще добави още 60 000 кв. км защитената океанска територия от 130 000 кв. км, които вече съществуват около островите.

Основателят на Amazon, Джеф Безос, защити пътуването си до космоса, казвайки на делегатите, че то го е накарало да осъзнае колко „ограничена и крехка“ е Земята.

Междувременно Обединеното кралство, ЕС и САЩ подписаха ново партньорство с Южна Африка за преход на справедлива енергия от 8,5 милиарда долара, за да помогнат за намаляване на зависимостта на страната от въглища.

И накрая, климатичната активистка Грета Тунберг беше заснета да пее за световните лидери на конференцията Cop26 в Глазгоу.

„Ройтерс“: Китайците се запасяват с храна, на фона на ниски температурите и ново разпространение на COVID-19

Купувачите в Пекин се запасяват със зеле, ориз и брашно за зимата, след като правителството призова хората да поддържат в магазините основни стоки в случай на спешни случаи.

Световният печат

Министерството на търговията на Китай публикува в понеделник известие, насърчаващо властите да подпомогнат осигуряването на хранителни доставки и да осигурят стабилни цени преди зимата, след скорошния скок на цените на зеленчуците и нарастващото ново огнище на COVID-19.

Но това предизвика значително объркване и изпрати хората в супермаркетите, за да се презапасяват.

„Ще бъде студена зима, искаме да сме сигурни, че имаме достатъчно за ядене“, каза  жена, която товареше ориз на велосипед пред супермаркет в центъра на Пекин.

Дълги опашки се образуваха пред щандовете за зеле в супермаркетите, тъй като хората купуват запаси предимно на зеленчуците, които традиционно се съхраняват у дома и се консумират през зимните месеци.

Държавните медии се опитаха да уверят обществеността, че има изобилие от основни стоки. Китайската държавна телевизия CCTV съобщи във вторник, че е имало известно „преескпониране“ на съветите на министерството.

Някои градове, включително Тиендзин на север и Ухан на юг, пуснаха зимните зеленчуци на по-ниски цени. Но паническото купуване продължи, а хората се оплакаха от празните рафтове в супермаркетите, дължащи се до голяма степен на нарастващото огнище на COVID-19.

Китай отчете най-големия си брой нови локално предавани случаи на COVID-19 за последните три месеца тази седмица. Бяха отчетени девет нови инфекции в Пекин, което е най-голямото еднодневно увеличение в столицата за тази година. 

ВВС: Талибаните забраняват чуждестранните валути в Афганистан

Талибаните забраниха използването на чуждестранни валути в Афганистан, ход, който може допълнително да разруши икономиката, която в момента е на ръба на колапса.

Световният печат

Икономиката изпитва затруднения поради оттеглянето на международната финансова подкрепа, след като талибаните поеха контрола над Афганистан. Щатският долар се използва широко на пазарите на Афганистан и за търговия в областите, граничещи със съседите на Афганистан, като Пакистан.

„Ислямското емирство инструктира всички граждани, собственици на магазини, търговци, бизнесмени и широката общественост занапред да извършват всички транзакции в афганистанска и стриктно да се въздържат от използване на чуждестранна валута. Всеки, който наруши тази заповед, ще бъде изправен пред съда“, каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид в изявление.

След като талибаните завзеха контрола над страната през август, милиарди долари от задграничните активи на Афганистан бяха замразени от Федералния резерв на САЩ и централните банки в Европа.

Талибаните призоваха за освобождаване на активите на Афганистан, които се държат в чужбина, тъй като нацията е изправена пред сериозна финансова криза. Безвъзмездните средства от чужбина финансираха три четвърти от публичните разходи на държавата.

По-рано тази година Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Афганистан вече няма да има достъп до своите ресурси. Световната банка също спря финансирането на проекти в страната. Миналия месец МВФ предупреди, че икономиката на страната може да се свие с 30% тази година, тласкайки милиони хора в бедност и причинявайки хуманитарна криза. Фондът също така заяви, че икономическите проблеми на Афганистан могат да подхранят бежанската криза, която да засегне съседните страни, Турция и Европа.

Страната страда и от тежка суша, която съсипа голяма част от реколтата от пшеница и доведе до повишаване на цените. Световната хранителна програма на ООН предупреди, че милиони афганистанци могат да се сблъскат с глад поради комбинацията от суша, конфликтите и пандемията от Covid-19.

Западните сили заявиха, че искат да избегнат хуманитарна катастрофа в Афганистан, но отказаха официално да признаят правителството на талибаните.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!