летище софия

Близо половин тон течен метамфетамин на мексикански наркокартел е заловен на Летище София. С това се похвалиха от митниците и прокуратурата на специален брифинг. По съдебни цени наркотика е за около 11 млн.лв, но на черния пазар от него може да бъдат получени 35-40 млн.лв, твърдят от полицията.

Установен е бил не по сигнал, а при проверка на карго пратка от Латинска Америка, идваща от Мексико.

„Служители на отдел „Борба с наркотрафика“ са селектирали карго пратка, пристигаща от Мексико, с два вида съдържание на товара. При извършените тестове са намерени 450 бутилки екстракт от ванилия, като са открити 450 литра течен метаамфетамин“, поясни апелативният прокурор на София.

Количеството е 450 литра, а дрогата е била готова за директна консумация.

Веднага след това е образувано досъдебно производство и е задържано едно лице – получателя на практиката. Името му към момента е следствена тайна. Обвинението е за незаконен пренос на наркотици през граница. При доказване на вината задържаният ще лежи в затвора от 10 до 15 години и ще бъде глобен с от 100 000 до 200 000 лв. Извършени са обиски и претърсвания на много адреси в няколко области на средната част на България, разказаха от митниците.

„Течният метамфетамин е наркотично вещество от групата на стимулантите и се пренася много лесно. Основни производители на метамфетамин в света са Мексико, Иран, Белгия, Холандия, Чехия и Полша“, каза Стефан Бакалов, шеф на специализирания отдел „Борба с наркотрафика” и началник на отдел „Разследване и разузнаване” към митницата на Летище София.

Случаят бил интересен с това, че досега е било известно само едно толкова голямо залавяне на течни метаамфетамини – преди 6 месеца в Австралия, 540 литра. Според митниците става дума за експанзия на мексиканските наркокартели, които се опитват да стъпят на всички континенти, включително и в Европа.

Течният метамфметамин ще бъде унищожен.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук