Изглед към частично срутената 12-етажна кооперация в Сърфсайд, Флорида, САЩ, 27 юни 2021 г.
Изглед към частично срутената 12-етажна кооперация в Сърфсайд, Флорида, САЩ, 27 юни 2021 г.

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Гардиън“: Експлозия в пристанището Джебел Али в Дубай изпрати трусове из целия град

Товарен кораб, закотвен в пристанището на Дубай, се запали късно в сряда. Той предизвика огромен взрив, който разтърси търговския център на Обединените арабски емирства. Взривът изстреля гигантски оранжеви пламъци и предизвика ударна вълна през осеяния с небостъргачи град. В резултат на това стените и прозорците на сградите се разтресоха в радиус от 25 километра. Взривът е бил достатъчно мощен, за да бъде видян от космоса.

Световният печат

Няма съобщения за жертви в пристанището, което е и най-натовареното за американски военни кораби извън САЩ. Два часа и половина след експлозията екипите на гражданската защита на Дубай заявиха, че са поставили огъня под контрол и са започнали „процес на охлаждане“. Размерът на щетите, причинени от експлозията на пристанището и околните товари, не беше изяснен.

Кадри, споделени в социалните мрежи, показват последствията – овъглени контейнери, пепел и струпани отломки. Самата сила и видимостта на взрива предполагат наличието на силно запалимо вещество. Властите на Дубай съобщиха по саудитската телевизия „Ал-Арабия“, че екипажът е евакуиран навреме и че пожарът е започнал в един от контейнерите, съдържащ „запалим материал“, без да се уточнява какъв.

В опит да омаловажи експлозията, Мона ал-Мари, генерален директор на медийния офис в Дубай, заяви пред Ал-Арабия, че инцидентът „може да се случи навсякъде по света“ и че властите разследват причината. Не е идентифициран пострадалия кораб. Информацията за него е, че това е малък кораб с вместимост 130 контейнера.

Джебел Али е едно от най-големите пристанища в света и най-голямото в Близкия изток. Той обслужва товари от индийския субконтинент, Африка и Азия. Експлоатиран от DP World, той разполага с четири контейнерни терминала, на които могат да пристанат някои от най-големите кораби в света.

CNN: Учените осъждат „опасното и неетично“ отваряне на Великобритания

Наричайки го „опасен и неетичен експеримент“, повече от 4000 учени, лекари, медицински сестри и други професионалисти подписаха писмо, публикувано в сряда, което осъжда плановете на британското правителство да отмени повечето мерки за борба с пандемията от понеделник, 19 юли.

 

Световният печат

„Ние вярваме, че това решение е опасно и преждевременно“, пишат те в писмо до медицинското списание Lancet. „Правителството на Обединеното кралство трябва да преразгледа настоящата си стратегия и да предприеме спешни стъпки за защита на обществеността, включително децата. Ние вярваме, че правителството предприема опасен и неетичен експеримент, и го призоваваме да спре плановете си за смекчаване на мерките на 19 юли 2021 г., „добавиха те.

„Вместо това правителството трябва да отложи напълно повторно отваряне, докато на всички, включително и на юношите, се предложи ваксинация. Мерките за обществено здраве трябва да включват одобрените от  СЗО“, пишат те. Това включва универсална маска, носена в закрити пространства, дори за ваксинираните. 

Писмото има над 4200 онлайн подписа. „Правителството направи умишлен избор да изложи децата на масова инфекция, вместо да ги защитава в училищата или да ги ваксинира“, каза д-р Диепти Гурдасани, епидемиолог от университета „Кралица Мери“. Той е и един от инициаторите на писмото.

„Това е неетично и неприемливо. Нашите млади вече са изстрадали толкова много през изминалата година. Сега са осъдени да понесат последиците от този опасен експеримент.“

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ограниченията ще бъдат премахнати по-рано този месец, наричайки 19 юли „Ден на свободата“ и попита: „Ако не можем да отворим през следващите няколко седмици … тогава кога можем?“

Според британското правителство 86,4% от жителите са получили поне една доза ваксина Covid-19, а 64,6% са напълно ваксинирани. Повече от 32 000 нови инфекции бяха съобщени в сряда, като през юли има рязко нарастване на новите случаи.

ВВС: „Нулева“ надежда за намиране на оцелели под срутената сграда в Маями

Спасителните екипи, търсещи в развалините на срутена жилищна сграда във Флорида, преминават от мисия за търсене и спасяване към усилия за възстановяване на телата.

Световният печат

Решението идва около две седмици, след като 12-етажната Champlain Towers South се срути посред нощ. Открити са петдесет и четири жертви, а 86 все още са в неизвестност, съобщиха градските власти. След първоначалния колапс не са открити оцелели, а спасителните екипи казват, че много жертви са открити в леглата си.

Новината, че спасителната мисия приключва, дойде по време на частна среща между семействата на изчезналите и помощник-началника на пожарната в Маями-Дейд Райде Джадала.

По-късно кметът на Сърфсайд Чарлз Бъркет каза на пресконференция: „Днешните новини са изключително тежки. „Всички работихме страстно денем и нощем в продължение на две седмици, за да спасяваме човешки животи. Съобщението днес идва в резултат на консенсус, че възможността някой все още да е жив е почти нула.

„И макар да изглежда, че няма шанс да намерим живот в развалините, все пак е възможно чудо.“ Екипите работят непрекъснато по 12 часа и са получили помощ от от Израел и Мексико.

Броят на жертвите скочи с 10 в сряда, след като успешно беше премахнат голяма част от бетона. Спасителите пълнят кофи с бетон на ръка и ги прекарват по линия, докато разриват отломките. Отломките се съхраняват в държавен склад за по-нататъшна проверка. Мисията е спирана няколко пъти, поради нестабилност в купчината отломки, както и заради тропическата буря Елза, която се разрази във Флорида в сряда. Междувременно започна разследване, за да се установят причините за инцидента на 24 юни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!