Германия затворени магазини

„Вашингтон Пост”

Крайнодесни екстремисти могат да застрашат мирното предаване на властта в Белия дом, пише вестник „Вашингтон пост“. Според изданието ултрадесни екстремисти възнамеряват да нарушат мирното прехвърляне на властта на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. Вестникът се позовава на федерални служители и независими експерти. Церемонията трябва да се състои на 20 януари.

Правоприлагащите органи предупреждават властите в цялата страна за възможни нападения срещу отделни държавни щати и риск от повторен щурм на столицата Вашингтон. Според вестника протестиращите могат да използват взривни устройства и огнестрелно оръжие. Началникът на ФБР Кристофър Рей заяви, че неговият отдел в навечерието на инаугурацията на Байдън наблюдава потенциални заплахи от насилие, включително онлайн разговори.

„Ди Велт“

„Пълно невежество или явна подигравка“ – германски търговци атакуват финансовият министър Олаф Шолц заради скандалните му изказвания относно подпомагането на бизнеса, пише вестник „Ди Велт“.

Изказването, което възмути търговците бе, че Шолц изрази задоволство, че отпуснатите средства за подпомагане на бизнеса заради кризата с коронавируса не са били изцяло използвани. Асоциацията на търговците  определи това твърдени като „възмутително“, защото според тях парите не са използвани заради сложната процедура по кандидатстване.

„Много малко данъчни облекчения или отсрочки бяха използвани  защото икономическото състояние на много компании се развиваше по-благоприятно, отколкото се очакваше и бизнесът бързо се възстановява,“ каза Шолц. Щефан Генти, генерален директор на Германската търговска асоциация определи това твърдение като „скандално“. „Не съм сигурен дали това се дължи на пълно невежество или чисто подигравка“, казва Генти пред  „Ди Велт“. Той бе категоричен, че процедурите са тромави и парите просто не достигат до компаниите.

Изданието припомня, че търговия на дребно извън супермаркетите и дрогериите беше напълно затворена за втори път по време на пандемията на 13 декември. Вместо да почувстват благоприятното развитие, прокламирано от Шолц, според Германската търговска асоциация, около 50 000 от почти 200 000 компании за търговия на дребно в Германия са пред фалит, а четвърт милион работни места могат да бъдат закрити.

„Дер Щандарт“

„Гостите си отидоха- парите изчезнаха“. Така е озаглавена статия на австрийския „Дер щандарт” относно кризата в туристическия бранш. Подобно на търговците в Германия хотелиерите в Австрия се оплакват, че са затворени на практика още от месец март, но все още чакат помощта от държавата.

Хотелите и лифтовете са затворени. Хората напомнят, че имат право на обезщетения за пропуснати приходи.

Според изданието десетки хиляди компании главно от ски зони в западната и южната част на страната не са получили нищо.

„Гардиън“

Бизнесмени, близки до сирийския лидер Башар Асад, са свързани с взривените товари в пристанището в Бейрут миналия август, пише британският вестник“Гардиън“. Според изданието ново разследване е установило, че компанията, складирала огромни количества амониев нитрат до пристанището в ливанската столица е свързана с трима влиятелни бизнесмени от кръга на Асад.

Разкритията за Savaro Limited – лондонска шелфова компания, която е била дерегистрирана във вторник – засилиха подозренията, че товарът е бил предназначен за Бейрут, а не за Мозамбик, както беше официално съобщено по-рано.

За първи път се засяга и версията детонацията на 2750 тона нитрат в Бейрут да е била страничен  ефект от опитите на сирийските власти да набавят амониев нитрат за използване в оръжия.

Разследването на ливанския режисьор Фирас Хатум, излъчено тази седмица по местната телевизионна мрежа Ал-Джейдид, разкри връзки между компанията „Саваро“  и трима души, които бяха от основно значение в усилията за укрепване на Асад от най-ранните месеци на сирийската война.

Джордж Хасвани, Мудалал Хури и брат му Имад са руско-сирийски граждани, като всички са санкционирани от САЩ за подкрепа на военните усилия на сирийския лидер. Компаниите, свързани с Хасвани и Имад Хури, са на един лондонски адрес със Саваро, която е купила нитрата през 2013 година, допълва „Гардиън“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!