Дариткова

ГЕРБ и „Обединените патриоти“ внесоха в парламента законопроект за провеждане на изборите в извънредна епидемична обстановка. Според управляващите промените дават възможност на лицата под карантина да упражнят правото си на глас. С внасянето на законопроекта от ГЕРБ отново затвърдиха позицията си, че няма да подкрепят промени в Изборния кодекс.

„Става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и се предвижда да се даде възможност на лицата, които са поставени под домашна карантина или в лечебни заведения за болнична помощ да упражнят конституционното си право на глас“ ,обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

„В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния поцес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите“, допълни  Дариткова.

Тя поясни, че ГЕРБ са се поучили от ситуацията в останалите страни.

„Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност“, заяви още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Във внесените текстове се предвижда и възможност гражданите, които са с изтекли срокове на документите за самоличност да могат да се идентифицират пред СИК с тях. Предвидено е и всички мерки, които се предприемат от ЦИК да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти.

Вчера президентът Румен Радев определи 4 април като дата за предстоящите парламентарни избори. Последва светкавична реакция на ГЕРБ, като от партията официално обявиха, че няма да внасят промени в Изборния кодекс, нито ще подкрепят поправките, предложени от президента по време на  неговото изявление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!