Бюджетът на столицата ще е с 100 млн. лв повече от миналогодишния – 1.884 млрд. лева. Има три приоритета – качеството на въздуха, ремонт в кварталите и стратегическите инфраструктурни проекти.

Подготвихме напрегнат, но реалистичен бюджет на Столична община за 2021 година. Залагаме бюджет от 1.884 млрд. лева. От тях 1.375 млрд. лв. са средствата за текущи дейности, в това число и държавно делегираните. Това разясни кметът Йорданка Фандъкова по време на пресконференция.

509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма на София, като 296 млн. са безвъзмездните средства, привлечени по европейски програми.

Бюджет 2021 е фокусиран върху три стратегически цели. Първата е стратегическа инфраструктура на София, без да се намали, а увеличавайки спрямо 2020 г. средствата за ремонт в кварталите.

Един от стратегически приоритети за София е подобряване качеството на въздуха и чистотата на града. За чист въздух общината смята да похарчи 200 млн. лв. през годината.

140 млн. лв. се насочват за изграждане на транспортна инфраструктура и реконструкция на трамваен релсов път. За изграждането на нови булеварди, за разширението на бул. Тодор Каблешков, бул. Филип Кутев, бул. Ломско шосе, Източната тангента и др.

Най-голямата реконструкция, която ще започне, е трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III” от Съдебната палата до Княжево, средствата са над 30 млн. лв.

50 млн. лв. ще отидат за ремонти в кварталите и пътна безопасност. Възстановяваме намалените през 2020 г. средства за текущи ремонти. 10 млн. лева ще бъдат предоставени директно на районните кметове. Отчетите показват, че те най-вече инвестират в ремонт на тротоари и оформяне на паркинги, заяви още Фандъкова.

Започва изграждане на канализация. Общо над 30 млн. лв. са планирани за ВиК инфраструктура, 10 млн. лв. от тях са осигурени от държавата за връзката между Рилския водопровод и водопровода от язовир Искър.

Увеличаваме инвестициите за улично осветление. Над 6,2 млн. лева ще отидат за това перо – осветление и светофарни уредби, отбеляза кметът.

65.7 млн. лв. са заложените средства за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, детски ясли и училища.

45 са проектите за детски градини и ясли, с които по думите на Фандъкова, очакванията са през тази и 2022 г. са да отворят 185 нови групи.

Основни ремонти ще се правят в 7 училища в столицата. Ново училище ще има в район „Студентски” и в кв. „Манастирски ливади – запад”. Фандъкова припомни, че общинска детска поликлиника ще се изгради с 1 млн. лв. в район „Възраждане”. 10,4 млн. лв. са предвидени за разкриване на нови социални услуги.

Кметът на столицата припомни, че пандемията от коронавирус е довела до по-малко приходи в общинския бюджет през изминалата година с 13,6 млн. лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!