Северна Корея парад

По време на военен парад в Пхенян Северна Корея показа нова балистична ракета за изстрелване от подводница. Това бе явна демонстрация на сила дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ, коментират световните агенции. Парадът се проведе след конгреса на управляващата Работническа партия, където лидерът Ким Чен Ун определи САЩ като „най-главния враг на страната“.

Демонстрация на сила

Ким Чен Ун лично ръководеше демонстрацията, в която се включиха пехотни войски, артилерия и танкове. Беше извършен  и полет с въздухоплавателни средства, оформящи числото осем за отбелязване на партийното събрание.

Най-малко четири  ракети с черно-бели конуси преминаха покрай аплодиращите ги тълпи на площад Ким Ил Сун.

Според наблюдатели ракетите са „най-доброто ядрено оръжие на Севера“.

Северна Корея и преди е показвала ракети от този тип, но по-малки по размери. Многократно са излъчвани и кадри от тестово изстрелване, но не е ясно дали тази ракета е била изстрелвана от подводница или подводна платформа.

Работещата ракета за ядрена подводница ще промени играта, позволявайки на Пхенян да предприеме изненадваща атака от място по-близо до САЩ или да нанесе удар, дори ако сухопътните й сили са унищожени.

На конгреса Ким Чен Ун заяви, че Северът е изпълнил плановете си за ядрена подводница, но тя скоро няма да бъде въведена в експлоатация.

Парадът- знак към Байдън?

Анализатори казват, че Северът използва партийната среща и военната демонстрация, за да изпрати на новата администрация във Вашингтон внимателно обмислено послание за демонстрация на сила в опит да извлече конкретни ползи.

Лидерът на Северна Корея и досегашният американски президент Доналд Тръмп имаха бурни отношения, разменяйки си взаимни обиди и заплахи за война, преди да се стигне до неочаквана дипломатическа акция, включваща срещи на върха и изявления за топли отношения. Но бе постигнат малък, макар и  съществен напредък, тъй като процесът все още е в задънена улица, след като срещата на върха през февруари 2019 г. в Ханой се разпадна.

Северна Корея е обект на международни санкции заради програмите си за разработване на ядрени оръжия и  балистични ракети, които постигнаха сериозен напредък по времето на Ким Чен Ун и които според него трябва да защитават страната от евентуално американско нашествие. В същото време Северна Корея е под самоналожена блокада заради коронавируса. Границите на страната бяха затворени още миналия януари.

Смяната на властта в Белия дом е предизвикателство за Пхенян. Байдън се свързва с подхода на „стратегическо търпение“, характерен за администрацията на Обама и определя Ким Чен Ун като престъпник.

Очаква се по времето на Байдън Вашингтон да се върне към по-ортодоксални дипломатически подходи като ще настояваза сериозен напредък в преговорите на работно ниво преди да се провежда евентуална среща на върха на лидерите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!