Коритата на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години, заяви управителят на Софийска област Илиан Тодоров. Той организира среща с отговорните институции, за да се намери решение на проблема със замърсяването в река Искър, след като обилните валежи и придошлите води докараха тонове боклуци на стената на ВЕЦ „Своге“.

В разговора участваха още заместник-кметът на Своге Илия Богданов, както и представители на РИОСВ – София и Басейнова дирекция. Поканен бе и екоминистърът Емил Димитров, който обаче не присъства.

„На 22 май 2020 г. изпратих писмо до Министерския съвет, до главния секретар, с което изисквам средства за почистване на речните корита в извън урбанизираните територии, което е мое задължение по Закона за водите. След 3 месеца от там ми отговарят, че няма възможност за финансиране“, посочи още в самото начало Илиан Тодоров.

Той увери, че вече се подготвя ново писмо до Министерски съвет с искане за средства, които да бъдат изразходени целево за почистване на натрупаните отпадъци.

По предварителни разчети тяхното премахване ще струва около 200 000 лева.

отпадъци Искър

Паралелно с това Окръжна прокуратура е поела случая и заедно с органите не МВР ще търси виновни за натрупването на боклука през годините.

„Отговорността е обща, въпреки че се пада трудната роля на областния управител“, отбеляза от своя страна Ирена Петкова от РИОСВ-София. Според нея отговорност имат всички общини по поречието на река Искър, които са допуснали натрупването на замърсяване. От друга страна пък кметовете не носят отговорност по закон, ако замърсяването е извън урбанизираните територии.

отпадъци Искър

 

„Община Своге ще съдейства с всичко“, увери на свой ред заместник-кметът Илия Богданов. Той обаче припомни, че прогнозите за следващите дни също са проблем, защото се очакват ниски температури.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!