На снимката: Георг Георгиев /ляво и Тома Биков

На светкавична пресконференция след телевизионното изявление на президента, от ГЕРБ категорично отказаха да внесат или подкрепят поправките в Избориня кодекс, предложени от Радев в неговото слово. Тома Биков, единият говорител на брифинга, добави, че тези изменения може да се внесат от опозицията, ако тя реши да се отрече от досегашната си позиция за въздържане от фундаментални промени в ИК скоро преди изборите.

„По време на консултациите при президента всички поканене изразиха своята готовност да организират и да се яват на избори на 28 март. След този консенсус днес г-н президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април. За нас тази дата е приемлива, но с някои притеснения… Радев предложи в оставащото малко време до края на този парламент да се направят промени в изборното законодателство, засягащи неговия фундамент и ние няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи“ – заяви депутатът от ГЕРБ.

Според него мерките, предложени от държавния глава, са контрапродуктивни, рушат доверието в изборния процес и биха обслужили „неясни интереси“. Той определи встъпителната част от словото на президента като нямаща нищо общо с основната тема.

Георг Георгиев от ГЕРБ припомни, че от 2012 г. има решение на съда в Страсбург, който разтълкува решение на българското предходно правителство за въвеждане на промени в Изборния кодекс.

„В момента президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с добрите практики на съда по правата на човека в Страсбург“, каза Георгиев.

Той също не вижда съществена разлика дали изборите ща се проведата на 28 март или на 4 април.

„На 4 април ще бъде католическият и арменският Великден, това е тревожно. Българите ще трябва да гласуват и в чужбина, не малко от държавите са и католически, такива, в които Великден се празнува, и това ще създаде проблеми за гласуването най-вероятно. Малко е безсмислено със седмица по-късно да обяви изборите. Гласуването по пощата трябва да се състои и в трети страни, този процес трябва да имаме време да го комуникираме и с чуждите администрации и пощенските служби, още повече знаете, че много от държавите в света са в абсолютен локдаун“, подчерта Георгиев.

По думите му президентът, търсейки индулгенция за своето безсмислие през последните 4 години, се опитва да създаде хаос и да създаде у хората желанието да не гласуват, да се компрометира избърният процес и хората да останат разочаровани, като негативите да паднат върху „тези, които организират изборите“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!