Олаф Шолц
На снимката: Олаф Шолц

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

CNN: САЩ разсекретиха доклад за причините за „Хаванския синдром“

Причината за „Хаванския синдром“ при американските служители най-вероятно е външно въздействие под формата на импулси на електромагнитна енергия или ултразвук, според разсекретен експертен материал на разузнаването на САЩ.

В продължение на пет години Съединените щати се борят със загадката на „необичайни здравословни инциденти“, които бяха открити при дипломати, работещи в Куба, а след това се проявиха при американци в други части на света. Виновникът все още не е назован.

световният печат

„Признаците и симптомите на необичайните здравни инциденти са истински и убедителни… Наборът от признаци не може да бъде лесно обяснен с известни фактори на околната среда или медицински състояния, те могат да бъдат свързани с външни влияния“, се казва в експертен доклад на разузнавателната общност, публикуван от ЦРУ и Службата на директора на националното разузнаване на САЩ.

Импулси на електромагнитна енергия, особено в радиочестотния диапазон, както и ултразвук, но само на къси разстояния, правдоподобно обясняват основните характеристики на явлението, за разлика от йонизиращото лъчение, химическите и биологичните агенти, инфразвука или чуваемия звук, заявиха експертите.

Проявите на „Хаванския синдром“ – световъртеж, гадене, главоболие и проблеми със слуха – са наблюдавани за първи път при американски дипломати в Куба през 2016 и 2017 г., както и в Китай през 2018 г. По-късно медиите съобщиха за подобни случаи сред дипломати, служители на разузнаването и други държавни служители на САЩ във Виена, Африка, Таджикистан и Русия. Според ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс синдромът е засегнал общо няколкостотин души.

„Политико“: Германският канцлер Шолц ще се срещне с Путин в Москва „скоро“

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че „скоро“ ще пътува до Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин на фона на ситуацията на украинската граница, която той нарече „много сериозна“.

„Сега ще пътувам до САЩ и скоро ще бъда в Москва, за да продължа да говоря по въпросите, които са необходими“, каза Шолц пред обществения оператор ZDF. Въпреки че не разкри дата за пътуването си в Москва, по думите му срещата „е планирана и ще се случи скоро“.

световният печат

Канцлерът, който ще пътува до Вашингтон в неделя и понеделник, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън призна, че с около 130 000 войници, разположени близо до границата с Украйна, руският президент може да нахлуе в съседна Украйна.

„Не можете пренебрегнем факта, че има много войници и войски на украинската граница. Всичко това може да бъде предпоставка за военни действия“, каза Шолц.

Забележките на Шолц бяха последвани от критики в Германия и в чужбина. Берлин отказа да достави отбранителни оръжия на Украйна, блокира доставката на определени оръжия от съюзници на страната и отдавна показва нежелание да включи газопровода „Северен поток 2“.

Той се опита да се противопостави на тази критика в сряда, като подчерта, че вече е говорил с Путин по телефона и че неговото правителство тясно координира следващите си стъпки с други съюзници, включително САЩ, с които има „много задълбочено сътрудничество“.

На въпроса за обвиненията, че Германия може вече да не е надежден партньор, Шолц каза: „Нашите съюзници знаят точно какво имат в нас“ и заяви, че Германия има „много висок военен принос“ към НАТО, въпреки че Берлин продължава да не успява да достигне целта на алианса за 2% от БВП, предвидени за отбрана.

Той каза, че правителството му преследва „двойна стратегия“ спрямо Русия, като предупреждава Москва за последствията от по-нататъшната агресия спрямо Украйна и същевременно търси начин за постигане на „мирно развитие“ чрез преговори.

ВВС: Тестовете на Джокович Covid са били валидни, твърдят сръбски служители

Прокурорите в Сърбия твърдят, че няма доказателства, които да подсказват, че Новак Джокович е предоставил фалшиви сертификати за тестове за Covid на австралийските власти. Доклад на BBC миналата седмица постави под съмнение тестовете, предполагайки, че серийните номера не са били последователни.

Припомняме, че тестовете бяха предоставени, за да го освободят от правилата, забраняващи неваксинирани хора. Заявлението му за виза в крайна сметка беше отхвърлено и Джокович не можа да играе на Australian Open, защото беше депортиран.

световният печат

Белградската прокуратура съобщи, че здравното министерство е потвърдило, че документите са автентични. Службата казва, че е проверила „електронната база данни“, която съдържа подробности за тестовете и резултатите. Тя показва, че както първоначалният положителен тест на Джокович, така и неговият по-късен отрицателен резултат са били валидни.

Документите, представени от адвокатите му на федералния съд в Австралия, включват два сертификата за тест за Covid (PCR), един с положителен резултат на 16 декември и един с отрицателен резултат на 22 декември. Немска изследователска група, наречена Zerforschung, първо установи несъответствието, че по-ранният тест има номер по-голям от този на по-късния.

Директор на официалния здравен орган на Сърбия, потвърди, че датите в тези сертификати са точно отразени при провеждането на тестовете. Серийните номера на документите не са последователни с други, направени приблизително през същия период.

В крайна сметка прокуратурата на Сърбия заяви в сряда: „Установено е, че Новак Джокович е тестван многократно и… резултатите от тестовете от 16 и 22 декември са валидни“.

Изявлението на прокурора идва в навечерието на срещата между тенисиста и сръбския президент Александър Вучич.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук