Харви Уейнстейн
На снимката: Харви Уейнстейн

„Уолстрийт джърнъл”

Съдия в щата Делауеър одобри фонд от 17 милиона долара за жертвите на Харви Уейнстейн, пише вестник „Уолстрийт джърнъл“. Очаква се жените, които са обвинили холивудския продуцент в сексуални престъпления, да получат стотици хиляди долари. Изплащането на обезщетенията ще стане възможно след като съдът определи план за ликвидация на бившето филмово студио на Уейнстийн.

Очаква се жените да получат повече по сделката за ликвидация на Weinstein Co., която подаде молба за несъстоятелност през 2018 г., след като многобройни твърдения за сексуално малтретиране и тормоз срещу  Уйнстийн станаха публични.

Съдия Мери Уорат от Съда по несъстоятелността на САЩ в Уилмингтън одобри споразумението в понеделник по време на съдебно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка, казвайки, че сделката предоставя на жертвите справедлив и частен процес за получаване на обезщетение, без да се налага да издържат години на публични и несигурни съдебни производства.

„Индипендънт“

Великобритания затваря границите си за деца- бежанци, които идват в страната без придружители, съобщава „Индипендънт“.

Според защитници на правата на мигрантите решението за прекратяване на възможността в страната да бъдат приемани самотни непълнолетни ще изложи децата на риск от трафик.

 

Непридружените деца бежанци вече няма да получават убежище във Великобритания, заяви министърът на имиграцията. Това е показателно изказване,  което показва че Великобритания е „загърбила“ уязвимите младежи, нуждаещи се от закрила, допълва изданието.

Крис Филп  каза, че въпреки че Министерството на вътрешните работи е приело „отговорността за благосъстоянието на децата много сериозно“ за тези непълнолетни вече няма да има законен път до Великобритания.

Единствените деца, които все още могат да потърсят помощ във Великобритания, са тези, които имат роднини във Великобритания, които според Филп ще могат да пристигат във Великобритания чрез съществуващите правила за имиграция.

Участниците в кампанията в защита на бежанците предупредиха, че решението означава, че стотици уязвими деца ще се обърнат към хора, които се занимават с контрабанда, за да им помогнат да пътуват до Великобритания, излагайки ги сериозен  риск от трафик.

„Политико”

След скандала около „Астра Зенека“ Европейският съюз призовава за контрол на износа на ваксини, пише „Политико“. Новият контрол ще изисква компаниите да търсят одобрение, преди да доставят ваксини в международен план.

В понеделник ЕС призова за строг контрол върху износа на коронавирусни ваксини, след като висши държавни служители обвиниха „Астра Зенека“, че е намалила доставките, предназначени за страните от ЕС, за да продава дози на други държави на по-високи цени.

До решението се стигна  след две спорни заседания между представители на ЕС и националните власти и представители на британско-шведския фармацевтичен конгломерат, които информираха Брюксел в петък, че производството на ваксини ще бъде далеч от договорните си задължения към ЕС. Представители на ЕС заявиха, че компанията не е обяснила ситуацията.

Комисарят по здравеопазване на ЕС Стела Кириакидес съобщи, че в сряда ще се състои друга среща.

„Европейският съюз иска да знае точно кои дози са произведени от AstraZeneca и къде точно досега и дали или на кого са доставени“, каза Кириакидес и добави, че предложеният от Комисията механизъм за износ ще изисква всяка компания да разкрие предварително всякакви предвидени международни пратки с дози ваксини, произведени в ЕС.

 

„Ел паис“

В Испания закон от времето на Франко възпрепятства закупуването на къщи от британците след Брекзит-  Мярка от 1975 г., която все още продължава да действа, сега ще засегне купувачите на имоти от Обединеното кралство, пише „Ел паис“.

Смесица от бюрокрация, произтичащ от ефектите от Брекзит от една страна и закон от времето на испанския диктатор Франко от 1975 г., сега ще възпрепятства продажбите на имоти за около 800 британци годишно в района на Vega Baja в провинция Аликанте, популярна дестинация на Средиземно море.

Това законодателство все още е в сила и изисква купувачи на имоти извън страните  извън ЕС да получат специално разрешение от Министерството на отбраната. Процесът отнема месеци, а най-сериозно засегнати ще са градските райони с големи британски общности като Торевиеха, Ориуела Коста, Сан Мигел де Салинас и Пилар де ла Хорадада. Проблемът е, че те се намират в близост до военноморската база на Картахена, която е на около 60 километра от района.

Като цяло законът засяга около 1560 общини в Испания, тъй като се прилага и за градските райони в близост до Гибралтарския проток, залива Кадис, галисийското крайбрежие и границите на Испания с Франция и Португалия.

Но южната част на област Аликанте ще бъде особено засегната, тъй като според Джезуалдо Рос, генерален секретар на Асоциацията на предприемачите на недвижими имоти в провинция Аликанте , тя представлява най-висок процент от преобладаващо британските чуждестранни купувачи.

„Осемдесет процента от чуждестранни покупки са направени от британски граждани в тази област“, ​​казва Рос. Това означава, че ще бъдат засегнати около 800 купувачи годишно.

Това не само създава огромно разочарование както за продавача, така и за купувача, но също така влияе върху имиджа на Испания като държава, която приветства чужденците, допълва изданието.

Законодателството гласи, че бъдещите жители трябва да кандидатстват за разрешение на Министерството на отбраната заедно с документация, която включва превод на свидетелство за съдимост от тяхната държава, две снимки и заверено фотокопие на паспорта им. Кандидатстването преминава през администрацията в Барселона и до момента обработката е отнемала между четири и шест месеца. Сега обаче може да отнеме и повече време.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук