Хонгконг пожар

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

ВВС: Пожар в Световния търговски център в Хонгконг остави над 100 души в капан на покрива

Около 150 души бяха хванати в капан на покрива на Световния търговски център в Хонконг, след като пожар избухна в един от най-оживените търговски квартали на града.

Световният печат

Полицията в Хонконг потвърди пред ВВС, че най-малко 14 души са ранени и са изпратени в болница. Осемте ранени са на възраст между 31 и 72 години. До момента са евакуирани общо 1269 души.

Според полицията пожарът е избухнал в машинното помещение, което е довело до запалване на скелето. В момента сградата е в ремонт.

От сградата, в която има предимно офиси и търговски център, около обяд се появил дим. По информация една от медиите, около 100 души са се преместили от ресторант на 39-ия етаж, когато е избухнал огънят и димът е изпълнил зоната за хранене. Пожарът е класифициран като инцидент от трето ниво, като пет е най-тежкият.

Пожарът се случва на фона на натоварения празничен сезон в един от най-популярните търговски квартали на града.

CNN: Тръмп претърпя голяма съдебна загуба в стремежа си да запази данъчните си записи в тайна

Във вторник федерален съдия нанесе удар по опитите на бившия президент Доналд Тръмп да запази данъчните си декларации от Конгреса. Той постанови, че Министерството на финансите може да ги разкрие на комисията на Камарата на представителите, която ги е поискала преди повече от две години.

Световният печат

Решението произтича от делото, първоначално заведено от председателя на House Ways and Means Ричард Нийл срещу Министерството на финансите при администрацията на Тръмп, когато отделът отхвърли искането му съгласно закон, който позволява разкриване на данъчните декларации на физическо лице пред комисията.

С новата администрация Министерството на правосъдието промени позицията си по случая и във вторник окръжният съдия Тревър Макфадън, назначен от Тръмп, удовлетвори исканията на отдела и Камарата за прекратяване на делото.

Макфадън също отложи становището за 14 дни, за да даде възможност на Тръмп да подаде очакваната си жалба.

След решението Нийл каза в изявление, че „това решение не е изненада, законът очевидно е на страната на комисията. Радвам се, че сега сме една крачка по-близо до това да можем да извършваме по-задълбочен надзор върху задължителния президентски контрол на IRS програма за одит.“

Във вторник Макфадън каза, че бившият президент „греши по отношение на закона“, тъй като „дългата редица дела на Върховния съд изисква голямо уважение към лицемерно валидните разследвания на Конгреса“.

„Дори специалната загриженост, оказана на бившите президенти, не променя резултата“, пише Макфадън.

„Гардиън“: Ужасна трагедия“: САЩ преминаха 800 000 смъртни случая от Covid – най-високото ниво в света

Броят на смъртните случаи в САЩ от Covid-19 надхвърли 800 000, някога невъобразима цифра. Тя е двойно трагична, защото повече от 200 000 от тези животи са загубени, след като ваксините станаха достъпни миналата пролет. Цифрата представлява най-високият брой жертви от която и да е страна в света и вероятно ще се увеличава.

Световният печат

САЩ представляват приблизително 4% от световното население. Но там са регистрирани около 15% от общо 5,-те милиона смъртни случаи в следствие на коронавирус от началото на епидемията преди две години.

Мрачният крайъгълен камък идва, когато светът се подготвя за нарастване на случаите на новия вариант Omicron. СЗО предупреждава, че той се разпространява с безпрецедентна скорост.

Omicron, бе открит за първи път от Южна Африка на 24 ноември. Той има голям брой мутации, което тревожи учените. Новият вариант представлява нова заплаха, тъй като се утвърждава в САЩ, въпреки че експертите все още не са сигурни колко е опасен.

Броят на смъртните случаи от Covid в САЩ е приблизително равен на населението на Атланта и Сейнт Луис, взети заедно, или на Минеаполис и Кливланд заедно. Това е еквивалентно на това колко американци умират всяка година от сърдечни заболявания или инсулт.

Случаите и хоспитализациите се увеличават в САЩ. Скокът е предизвикан от силно заразния вариант Delta, който доминираше през първата половина на 2021 г. и сега се открива в почти всички инфекции.

Здравните експерти се оплакват, че много от смъртните случаи в САЩ са били особено трагични, защото широко достъпните и ефективни ваксини ги направиха предотвратими. Около 200 000 американци са напълно ваксинирани или малко над 60% от населението. Това е доста по-малко от това, което според учените е необходимо, за да се държи вирусът под контрол. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук