празни рафтове Северна Ирландия
Снимка: belfastlive.co.uk/

„Индипендънт”

Сянката на Брекзит продължава да тегне над Великобритания. Темата е водеща за „Индипендънт”, който цитира депутати, които заявяват, че търговското споразумение за Брекзит е „неприложимо“ за супермаркетите в страната. Оказва се, че търговците  на дребно и доставчиците се борят с „непробиваема“ бюрокрация, което е довело до празни рафтове в Северна Ирландия.

Сделката, която Борис Джонсън постигна с ЕС навръх  Бъдни вечер даде на търговците и доставчиците само часове, за да се подготвят за окончателния набор от правила, които бяха публикувани на 31 декември.

Това остави супермаркетите да се борят с  администрацията. В някои случаи времето, необходимо за попълване на документите за товарен камион със стоки, предназначени за ЕС, се е увеличило от три часа на пет дни.

Вестникът цитира Андрю Опи, директор на Британския консорциум за търговия на дребно, който беше много остър по отношение на постигната сделка в последния момент, която според него е довела до недостиг на стоки по рафтовете на супермаркетите в Северна Ирландия.

„Неизбежната последица от това беше, че както търговците на дребно, така и доставчиците, които доставят директно за Северна Ирландия, възприеха относително предпазлив подход към границите и следователно някои продукти бяха задържани … докато търговците на дребно и някои производители не се справят със  система“, допълва „Индипендънт”.

„Шпигел“

Измами с  продажба на ваксини срещу коронавирус  в интернет е тема за германския ”Шпигел”. Изданието съобщава, че цените са се увеличи многократно като са стигнали 750 долара за ваксина, а обявите са фалшиви и бързо изчезват след превеждане на съответната сума.

„Шпигел” цитира предложение в интернет според което искат 1500 долара за четири дози т.е за две ваксини тъй като имунизацията е на два пъти. Сумата се плаща в биткойни  през акаунт, който след извършване на поръчката изчезва.

Оказва се, че подобни реклами се увеличават многократно в интернет като междувременно цената на предполагаемите ваксини са се повишили до четири пъти.

Очевидна измамниците очакват, че някои от отчаяние и страх от заразяване с коронавирус ще платят каквато и да е цена, за да не се налага да чакат повече за ваксинацията си, отбелязва „Шпигел”.

„Лос Анжелис Таймс”

Импийчмънтът на Тръмп даде шанс на републиканците да изберат принципите пред партията, но повечето не го направиха. Така „Лос Анжелис Таймс” коментира световната тема номер едно от последните дни, вторият импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп.

Анализ на вестника припомня минутите след  нападението на 11 септември, когато демократи и републиканци заявиха обединени „Бог Благослови Америка. “

Това беше миг на благодат, акт на решително демонстриране на единство в момент, в който изглеждаше, че страната е разделена на лагери след  оспорвани избори.

Имаше малко такива моменти в сряда/ когато Камарата на представителите гласува резолюцията за импийчмънт на Тръмп- бел. ред./, тъй като законодателите, за първи път в историята гласуваха за импийчмънт на президент за втори път.

Непосредствената причина, оскверняването и ограбването на Капитолия от терористите, подтикнати от президента Тръмп и неговата жалба, припомни шока от атаката на Източното крайбрежие от терористи, които превърнаха флота от самолети в дъжд от управляеми ракети, коментира „Лос Анжелис Таймс”.

Отговорът в сряда обаче беше ужасно предсказуем и изцяло емблематичен за държава, където момент като този от преди 20 години изглежда като спомен от отдавна отминалото политическо минало. Що се отнася до партийния антагонизъм, изглежда няма дъно, допълва изданието.

„Кориере дела Сера“

В разгара на коронакризата Италия се оказа в правителствена криза. Темата е водеща за „Кориере де ла Сера”. До кризата се стигна след оставките на министрите Тереза ​​Беланова и Елена Бонети, които са от партията на бившия премиер Матео Ренци  „Италия Вива”  в края на вчерашния напрегнат ден на преговори и хаос. Двете министърки отговаряха съответно за земеделието и за семейните въпроси.

Според вестника главната цел на лидера на „Италия вива” е да даде живот на институционално правителство, което да не е под ръководството на Конте. Ренци вече неофициално спомена името на Лучиана Ламоргезе, настоящ министър на вътрешните работи.

Президентът на Италия Серджо Матарела призова премиера Джезепе Конте по бързо да назначи нови членове на кабинета, съобщава още изданието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!