Аз твърдо вярвам в свободното движение на гражданите и една ваксина, щом е доброволна, тя не може да бъде обвързвана с ограничения. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет. 

„Запознахме се с идеята за ваксинационен сертификат, предложена от Гърция. Още много е рано да говорим за такъв тип документ, който да е свързан с някакъв вид права на европейските граждани“, допълни той.

Ангелов информира, че има повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране.

Отчитаме добра тенденция от мерките. Заетостта на леглата с неусложнени пациенти е 32%, а на интензивните легла 44%“, посочи здравният министър.

„Държавата е осигурила достатъчно ваксини за всички български граждани“, категоричен бе той. „Само заедно ще излезем победители в тази битка. Всичко, което се случва в страната, се дължи на въведените мерки“, каза още проф. Ангелов.

Ще бъде възстановен плановият прием и лечебна дейност, като задължително за прием е тест за коронавирус.

Както вече стана ясно някои практически занятия за ученици от 5 до 12 клас и за студенти ще бъдат възстановени в присъствена форма, а заповедта за това ще бъде издадена утре – петък, 15 януари.

Относно скандалът с ваксинираните в Сандански общински съветници, които не са на първа линия, Ангелов коментира, че изпълнителният директор на болницата не е спазил ваксинационния план. Лечебното заведение в Сандански е общинско и не мога да извърша промени, каза министърът.

Здравният министър коментира и темата с предстоящите избори.

Политиците да спрат да експлоатират темата за изборите. Изборите ще дойдат, ако продължим да мислим само за тях, а не за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ.

Разполагаме с достатъчно количество ваксини, увери Ангелов. От понеделник се започва с ваксинирането от втора фаза само в областите, където са достатъчни количествата ваксини, заяви министърът. 21% от учителите в образователните институции са заявили желанието си да се ваксинират на този етап.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!