Доналд Тръмп
на снимката: Доналд Тръмп

Камарата на представителите на САЩ подкрепи резолюцията за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинение в подстрекаване към метеж, предадоха световните агенции. Така той стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти. Цялата процедура обаче поставя много въпросителни доколко има смисъл и как би навредила на настоящия президент на САЩ?

Резолюцията в Камарата на представителите беше подкрепена с 232 гласа „за“, а 197 конгресмени гласуваха „против“. Едва 10 членове на партията Тръмп подкрепиха документа. В него има само едно обвинение – подбуждане към бунт.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати Нанси Пелоси  вече подписа обвинителния акт в рамките на процедурата за импийчмънт.

„Днес Камарата на представителите показа, че никой не е над закона, дори президентът… Ние отново изпълнихме своята клетва да браним американската конституцията…Знаем, че президентът на Съединените щати подтикна към този метеж, този въоръжен бунт срещу нашата обща държава. Той трябва да си отиде. Той е явна и настояща опасност за страната, която всички ние обичаме“, каза Нанси Пелоси.

Сега обвинителният акт трябва да бъде внесен в Сената, където процедурата ще се превърне в процес.

Има ли смисъл от импийчмънт след мандата?

Американският сенат няма да се събере на 15 януари, за да разгледа импийчмънта на действащия президент на републиканците Доналд Тръмп, съобщи по-рано „Вашингтон пост“. Според изданието, асистенти на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл са заявили пред кабинета на лидера на демократите Чък Шумър, че тяхната група не се е съгласила да се свика среща в петък, за да се разгледа въпросът за импийчмънта. На практика утре ще се проведе само официална кратка среща, а за да се включи сериозен дневен ред е необходимо съгласието на всички сенатори.

Представителите на Макконъл заявиха пред изданието, че горната камара няма да се събере , за да обсъди сериозни теми, изискващи гласуване до 19 януари, а встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън като следващия държавен глава ще се състои по обяд на 20 януари.

Така всъщност импийчмънтът ще бъде разгледан след изтичане на мандата на Тръмп.

Според Си Ен Ен дори Сенатът да осъди Тръмп това не би му попречило да се кандидатира отново през 2024 г. или след това.

За да бъде приета резолюцията за импийчмънт на Тръмп от Сената трябва да бъде подкрепена от две трети от присъстващите сенатори. След това обикновено мнозинство  ще трябва да гласува допълнително, за да го отстрани от кандидатиране на президентски избори в бъдеще. Забрана за заемане на други държавни длъжности може да му струва пенсията от над 200 000 долара годишно ако Сенатът тръгне в тази посока, допълва Си Ен Ен.

Така на практика от импийчмънта на Тръмп ще има по-скоро морални, отколкото политически последици.

Тръмп е третият президент, подлаган на импийчмънт

Доналд Тръмп е третият американски президент, когото Камарата на представителите предлага за отстраняване и гласува официално обвинение, допълва Си Ен Ен.

Първият президент на САЩ, за когото Конгреса гласува процедура по отстраняване е Андрю Джонсън през 1868 г. Той е обвинен в незаконно уволнение на военния министър Едуин Стантън. След импийчмънт на Джонсън от Камарата на представителите, на Сената не достига един глас за мнозинство от две трети, което би било необходимо, за да бъде осъден и отстранен.

Вторият случай в историята на САЩ на импийчмънт е случая с Бил Клинтън през 1998 г. Камарата на представителите обвини Клинтън за това, че е лъгал, след като се е заклел за афера с Моника Люински. След това Сенатът съди Клинтън и го оправдава.

Третият път, когато президент беше обвинен в САЩ, беше през декември 2019 г. Тогава Доналд Тръмп беше обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, обвинен и в натиск върху Украйна да се намесва в изборите през 2020 г. Сенатът оправда Тръмп и по двете обвинения.

В края на мандата си Тръмп призова за мир

Часове след гласуването в Камарата на представителите президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува видео, в което не споменава за втория си импийчмънт, но призова за мир и твърди, че онези, които са нахлули в Капитолия миналата седмица, не са неговите „истински“ привърженици.

„Насилието на тълпата е срещу всичко, в което вярвам и за което се застъпва нашето движение“, казва Тръмп във видеото.

Президентът не поема никаква отговорност за собствените си действия, довели до събитията от миналата седмица, коментира Си Ен Ен.

„Никой мой истински поддръжник не би могъл да подкрепи политическото насилие. Никой мой истински поддръжник не би могъл да не уважава правоприлагащите органи или нашето велико американско знаме. Никой мой истински поддръжник не би могъл да заплашва или тормози своите съграждани. Ако направите някое от тези неща, вие не подкрепяте нашето движение, а го атакувате. И атакувате страната ни. Не можем да го толерираме “, каза Тръмп.

Тръмп също така твърди, че е имало „безпрецедентно нападение“ върху свободата на словото. Това по отношение на социалните мрежи, които спряха акаунтите му през последните дни.

Видеото е в ярък контраст с първата му публикация за бунтовете, която той публикува часове след нахлуването в Капитолия. В това видео Тръмп се обърна към протестиращите с думите: „Обичаме ги“ и „Те са много специални“.

Оттогава много социални медийни компании забраниха на президента да използва техните платформи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!