ваксина Кириакос Мицотакис

Всички ваксинирани да имат право на свободно движение в Европейския съюз. Това предлага гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, съобщава „Дойче веле“. Според него за целта трябва да се въведе единен европейски имунизационен паспорт.

Идеята е да се издава удостоверение за ваксинация, което да важи в целия ЕС и да осигурява свободно движение на всички ваксинирани. В писмото си до Еврокомисията той дори е предложил и как да изглежда бъдещия европейски имунизационен паспорт.

Според Мицотакис това ще стимулира гражданите да се ваксинират. Писмото, което според „Билдцайтунг“ започва с обръщението „скъпа Урсула“, се появява девет дни преди срещата на ЕС на високо равнище, посветена на коронавируса и пандемията.

„Ваксинираните лица трябва да получат свободно право на пътуване. Това ще стимулира гражданите да се ваксинират, защото само по този начин може да бъде гарантирано завръщане към нормалността“, пише Мицотакис.

Мицотакис смята, че в ЕС бързо трябва да бъде намерен консенсус за структурата и съдържанието на един общоприемлив имунизационен паспорт. Според него става дума за едно стандартизирано удостоверение, че приносителят е бил успешно ваксиниран срещу коронавируса.

Агенция Франс Прес припомня, че сривът на туризма нанесе тежък удар върху гръцката икономика – дори след като страната отвори летищата си за чуждестранни туристи през миналата година. В момента гръцките финансови власти смятат, че през 2020 година икономиката на страната се е свила с 10,5%.

Писмото на Мицотакис налива масло в огъня на една дискусия, която тлее в ЕС от миналия месец: възможно ли е ваксинираните хора веднага да се върнат към нормалния си начин на живот или пък би трябвало да се солидаризират с останалите граждани на Евросъюза до момента, в който ще има достатъчно ваксини за всички?

Франс Прес посочва, че с първата вълна на коронавируса Гърция се е справила по-добре от  повечето европейски страни, но през ноември отново е въвела локдаун, който за момента е в сила до 18 януари. В момента Атина очевидно търси бърза нормализация на европейско равнище, включително и заради икономическата си зависимост от туризма.

В писмото си до ЕК Мицотакис пише:

„Следващите два месеца ще са решаващи за гарантирането на масова ваксинация за всички граждани на ЕС и същевременно за снижаване на равнището на новите инфекции. Така ще се положат основите за завръщането към една относителна икономическа и социална нормалност през 2021 година.“

Гръцкият премиер все пак подчертава, че ваксинацията трябва да бъде доброволна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук