печат, вестници
Снимка: NewsTalkZB

„БиБиСи“, „Гардиан“, „Политико“

За голяма част от англоезичните издания, сред които „Политико”, „БиБиСи”, „Гардиан” днес основната тема е една: Искането на Нанси Пелоси Доналд Тръмп да бъде отстранен от поста си на президент, още преди започването на процедурата за импийчмънт.водещи

Камарата обаче е готова да започне процедура за импийчмънт срещу Доналд Тръмп още тази седмица, ако вицепрезидентът Майк Пенс и кабинетът откажат да го отстранят от длъжност заради ролята му в подстрекателство към тълпа, извършила смъртоносно нападение над седалището на американското правителство.

Председателят на парламента Нанси Пелоси постави ултиматума в писмо до колегите си в неделя вечерта, в което президентът е описан като заплаха за нацията.

В понеделник Камарата ще продължи с резолюция, която призовава Пенс да се позове на 25-ата поправка и да лиши Тръмп от президентския му авторитет. Ако мярката не получи единодушна подкрепа, както се очаква, Камарата ще гласува резолюцията във вторник. Пенс, посочва Пелоси, ще има 24 часа, за да отговори.

Пелоси посочи още, че Камарата „ще продължи да действа за задействането на процедурата за импийчмънт“. Въпреки че тя не посочи точна дата, демократите предполагат, че Съдът може да започне след средата на седмицата.

„Защитавайки нашата конституция и нашата демокрация, ние ще действаме по спешност, защото този президент представлява непосредствена заплаха и за двете“, пише тя. „С течение на дните ужасът от продължаващото нападение върху нашата демокрация, извършено от този президент, се засилва, както и непосредствената необходимост от действия.“

Пелоси отбеляза, че се изисква спешност, тъй като Тръмп трябваше да напусне поста си на 20 януари.

Тя обясни, че резолюцията призовава Пенс „да свика и мобилизира кабинета, за да активира 25-ата поправка, за да обяви президента за неспособен да изпълнява задълженията на своя офис“.

„Льо Фигаро“

За френското издание „Льо Фигаро”, едно от най-четените във Франция, основна тема днес е пристигането на ваксините на „Модерна”.водещи

Повече от 50 000 дози от ваксината Moderna срещу Covid-19, която наскоро беше разрешена за използване в Европа, ще бъдат доставени в понеделник, 11 януари, за да бъдат транспортирани до Оверн-Рона-Алпи и Прованс-Алпи-Лазурен бряг, за да бъдат използвани през тази седмица, заяви министерството на здравеопазването в неделя.

Разрешението за втората ваксина, която идва след тази на BioNTech / Pfizer, „дава възможност дава възможност в понеделник да се направи първата доставка от 5160 флакона, всеки от които съдържа 10 дози ваксина, който се добавя към седмичните доставки Ваксина Pfizer “, се казва в изявление на министерството.

Тези дози, подчерта министър Оливие Веран за Европа 1, ще бъдат „изпратени“ до сряда в районите, където вирусът циркулира най-много, т.е. в Мюлуз, Колмар, Страсбург, Реймс, Нанси, Метц, Безансон, Ница и Тулон, според информацията, предоставена от неговия кабинет.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“

Основната тема в едно от най-четените немски издания – „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, остава коронавирусът и наложената от него масова ваксинация.

водещиЦентърът за ваксинация в Hösbach има стая, в която ваксинираните изчакват, за да видят дали ще последват някакви странични ефекти. Това отнема от петнадесет до тридесет минути. Болничният директор Рудолф Содер окачва на стената стар часовник с махало в стил Ар нуво, така че всички да знаят колко е часът. Това се посочва в коментара на Юстус Бендер за „Франкфуртер алгемайне цайтунг” със заглавие „Защо ваксинирането е толкова бавно?“.

Това не е тих часовник, има махало. Тик-так. Тик-так. Някои в Хьосбах се съмняват дали дамата, която работи в чакалнята, ще може да го понесе в дългосрочен план. На всеки кръгъл час пък се чува ударът на гонг.

Времето е това, около което се върти всичко в Германия в момента – оцеляването на заразените, времето на изчакване на неваксинираните, продължителността на локдауна. На всеки деветдесет секунди някой умира, след като е бил заразен от коронавирус. Всеки път, когато гонгът бъде ударен в Хьосбах, нови четиридесет души са мъртви. За да се постигне стаден имунитет още тази година, ще трябва да бъдат ваксинирани около шейсет милиона германци, т.е. двама на всяка секунда. „Натискът е голям“, казва ръководителят на отдела на Малтезер Аня Брюкнер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук