Стачка влакове

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Политико“: Железопътната стачка хвърли Германия в хаос

Национална железопътна стачка създава сътресения за германските туристи в разгара на празничния сезон и има притеснения, че спирането ще продължи по -дълго от първоначално планираното.

Световният печатЖелезопътният оператор Deutsche Bahn заяви в изявление, че „не може да гарантира“, че всички пътници ще стигнат до крайните си дестинации и призова хората, които „не е задължително да пътуват, за да отложат пътуването си, ако е възможно“.

В опит да използва максимално малкото влакове, които се движат, Deutsche Bahn заяви, че ще отмени мерките си за коронавирус и ще позволи на хората да седят по -близо един до друг. Стачката трябваше да приключи в 2 часа през нощта в петък, но спорът за заплащането между Германския съюз на машинистите (GDL) и Deutsche Bahn не е разрешен.  Шефът на Deutsche Bahn Клаус Веселкси не изключи по-нататъшни стачки, но заяви, че иска „да се справи внимателно с властта на колективното договаряне“.

Стачката за първи път удари оператора на товари DB Cargo във вторник, преди да се разшири, и да обхване пътническите услуги. Само четвърт от влаковете на дълги разстояния се движеха в четвъртък, а само 40 % от регионалните служби работеха. Синдикатът се опитва да принуди Deutsche Bahn да ускори договореното увеличение на заплатите с 3,2 %.

Норберт Валтер-Борханс, съ-ръководител на Социалдемократическата партия, критикува подхода на профсъюза и каза пред Redaktionsnetzwerk Deutschland в четвъртък, че пътниците не трябва да бъдат „подвеждани чрез ефективно необявени стачни действия“. Липсата на Deutsche Bahn влакове принуждава пътуващите да вземат регионални влакове, което натоварва тези оператори.

В Берлин операторът за масов транзит BVG използва допълнителни превозни средства по някои маршрути. Въздействие нот стачката се усеща в най-много в Източна Германия, където делът на членовете на профсъюза на ГДЛ е по -висок, отколкото на запад.

„Гардиън“: Шест мъртви, включително дете, след като въоръжен мъж откри огън в Плимут

Шест души, включително дете, са загинали, след като въоръжен стрелец многократно е стрелял в Плимут, потвърди полицията. Зверството се класифицира като битов инцидент и не се смята, че е свързано с тероризъм. Полицията смята, че заподозреният се е застрелял.

Световният печат

Отговор от страна на полицията, включващ въоръжени офицери и парамедици, последва стрелбата в четвъртък точно в центъра на Плимут в югозападна Англия. В изявление полицията на Девън и Корнуол заяви: „Полицията беше призована за сериозен инцидент с огнестрелно оръжие, около 18.10 часа.“

След явяване на местопроизшествието две жени и двама мъже са починали на мястото. Друг мъж, за когото се смята, че е извършителят, също е починал. Смята се, че всички са починали от огнестрелни рани.  Друга жена, лекувана на място за огнестрелни рани, почина малко по-късно в болница. Всички близки роднини на починалия са били локализирани и информирани от полицейските служители на Девън и Корнуол.

Полицията в Девън и Корнуол подчертава, че това не е инцидент, свързан с тероризма. Депутатът от Плимут Сътън и Девънпорт, Люк Полард, каза, че това е „много мрачен ден за нашия град и нашата общност“.

Секретарят по вътрешните работи, Прити Пател, нарече инцидента „шокиращ“ и написа в туитър, че мислите й са с засегнатите, като добави: „Призовавам всички да запазят спокойствие, да следват съветите на полицията и да позволят на нашите служби за спешна помощ да продължат работата си“.

Една от областите на разследване на полицията ще бъде мотивът за стрелбите. Друго ще бъде дали мъжът, който е открил огън, е имал разрешение да държи оръжие и дали е трябвало да го има. Разследва се и дали мъжът е имал предишен контакт с полицията или властите.

Законите за оръжията в Обединеното кралство са строги, като тези, които искат пистолет, трябва да отговарят на строги условия. Те бяха затегнати след клането в Дънблайн през 1996 г., когато мъж, който законно притежаваше огнестрелно оръжие, нахлу в училище и откри огън по деца и учители.

Местният футболен отбор Plymouth Argyle написа в Туитър: „Сърцата ни са към жертвите на трагичния инцидент в нашия град тази вечер, заедно с техните семейства, приятели и по -широката общност в Плимут.

„Вашингтон поуст“: За първи път от 1790г. бялото население в САЩ намалява

За първи път от началото на преброяването в САЩ през 1790 г. броят на американците, които се идентифицират като бели, намалява в абсолютен брой.

Световният печат

Според резултатите от преброяването през 2020г., бялото население в страната е намаляло до 204,3 милиона души. През 2010 г. тази цифра е била 223,6 милиона. Следователно бялото население се е съкратило с 8,6%. Белите съставляват по-малко от 60% от населението за първи път в историята на преброяванията в САЩ. Сега те са само 57,8%, докато през 2010 г. тази цифра е била 63,7%.

Според Уилям Фрей, специалист по демография от Института „Брукингс“ във Вашингтон, спадът на бялото население може да се обясни, наред с други неща, и с намаляването на раждаемостта сред по-младото поколение бели американци след финансовата и икономическа криза на 2007 – 2008 г., както и влиянието на т. нар. Опиоидна криза. „Ако преди 20 г. някой беше казал, че това ще се случи, нямаше да повярваме. Страната се променя бързо“, добави ученият.

По-рано Бюрото за преброяване на населението на САЩ съобщи, че населението на страната през последните десет години е нараснало с 22,7 милиона души, или със 7,4%, което е второто най-ниско в историята. По-малко е било в периода от 1930 до 1940 г., т.е. по време на Голямата депресия, когато населението се е увеличило само със 7,3%. През 2000-2010 г. темпът на растеж на населението е 9,7%.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!