На снимката: Главнокомандващият на Мианмар Генерал Мин Аунг Хлаинг и китайският външен министър Ван И

 

“Ню Йорк Таймс”

В речта си за пред Държавния департамент Байдън даде сигнали за прекъсване на външната политика на Тръмп, пише „Ню Йорк Таймс“. Президентът заяви, че ще прекрати подкрепата за Саудитска Арабия в нейната намеса в Йемен и че САЩ вече няма да си „затварят очите за агресивните действия на Русия“.

 

Думите на Байдън бяха най-ясният знак за намерението му да промени начина, по който президентът Доналд Тръмп се справяше с два от най-трудните въпроси в американската външна политика.

Тръмп редовно отхвърля призивите за овладяване на саудитците за безразборните бомбардировки, които са извършили при тяхната намеса в гражданската война в Йемен, както и за убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги с мотива, че американските продажби на оръжие на Рияд „създават стотици хиляди работни места“ в САЩ. Той многократно отхвърля и доказателства за намеса на президента Владимир  Путин  в американските избори и ролята на Русия в кибератаките към американското правителство, допълва изданието.

Саудитските лидери знаеха, че този ход предстои. Байдън беше обещал да спре да им продава оръжие по време на президентската кампания и следва съобщението на новата администрация миналия месец, че спира на продажбата прецизно управлявани боеприпаси на Саудитска Арабия, трансфер, одобрен от Държавния департамент през декември заради силни възражения в Конгреса. Администрацията също така обяви преглед на големите американски продажби на оръжие за Обединените арабски емирства.

Но заповедта на Байдън от вчера отиде по-далеч, изглежда, че също прекратява предоставянето на данни за насочване на саудитците и логистична подкрепа, допълва „Ню Йорк Таймс“.

„Дер Щандарт“

Защо Мианмар е важен за Китай и има ли нещо общо с преврата мощният съсед на Север? Отговорът търси австрийският вестник „Дер Щандарт“. Наблюдателите се съмняват, че военното правителство в Мианмар наистина е в интерес на властта в Пекин.

 

 

Преди няколко седмици генералът на Мианмар Мин Аунг Хлаинг и китайският външен министър Ван И се срещнаха, което предизвика спекулации, припомня изданието.

Превратът в Мианмар предизвика сериозни международни реакции и беше осъден както от САЩ, така и ЕС. Много страни  призоваха за връщане към демокрацията.

Де факто премиерът Аун Сан Су Чжи все още е под домашен арест и ще трябва да се оправдава в съда през следващите седмици по една причина, която изглежда абсурдна: тя незаконно е въвела уоки-токита в страната. Официалното твърдение е, че тя е нарушила закона за радиото. През последните години много демокрации се дистанцираха от Су Чжи, раздразнени, защото тя не застана зад жестоко преследваното малцинство рохинги. Но сега те отново са обединени в името на демокрацията, пише „Дер Щандарт“.

Междувременно се появиха опасения, че Китай е бил запознат с готвените действия от страна на военните и че може дори да е замесен в преврата. Но това заключение пренебрегва сложната ситуация в многоетническата държава Мианмар. Личните интереси се смесват с геополитическите реалности; политически амбиции с местни властови структури, допълва изданието.

„Не виждам засега никакви доказателства, че Китай стои зад преврата“, казва Аксел Харнейт-Сивърс, ръководител на офиса в Рангун на германската фондация Хайнрих Бьол. Що се отнася до отношенията между двамата съседи, той вижда повече приемственост, отколкото големи промени, след като военните поемат властта.

Мианмар е геостратегически важен в дългосрочния план: Китайската югозападна провинция Юнан трябва да бъде свързана с Индийския океан чрез Мианмар.

Китай инвестира няколко милиарда щатски долара в огромен проект за дълбоководни пристанища в Kyaukphyu. Освен това експресен влак ще свърже китайския град Кунминг в Юнан с Kyaukphyu, а петролопроводи и газопроводи вече са положени.

Kyaukphyu се намира в зоната на конфликта в Rakhine, която през последните години стана известна с бруталното експулсиране на мюсюлманското малцинство Рохинга. Докато Китай се надява на възход за Юнан чрез проекта, Мианмар го прави за Ракхайн.

Но проектът предизвика много критики: няма да е от полза за местното население, но ще привлече китайски работници мигранти. Мнозина го виждат и като един от прословутите китайски дългови капани – в които други страни като Шри Ланка бяха попаднали с пристанищния проект Хамбантота.

Така че Мианмар не е непременно желаният партньор, който Китай иска през последните години. Под въпрос е дали това ще се подобри от гледна точка на Китай при обновеното военно управление, допълва „Дер Щандарт“..

„Ел паис“

Броят на туристите от Обединеното кралство в Испания през 2020-та година е спаднал с 82% , като най-засегнати от спада са Балеарските острови, пише „Ел паис“.

Испанската туристическа индустрия изпитва сериозен отлив на британски посетители, чийто брой направо се е сринал в сравнение с 2019-та година, сочат данните, публикувани в сряда от Националния статистически институт на Испания.

Като основна причина за спада се сочи пандемията, която доведе до строги ограничения за пътуване, карантинни правила и затваряне на барове и ресторанти. Повечето от курортите в Испания са свикнали да приемат туристи от Обединеното кралство, било то през лятото или през по-слабия сезон през пролетта и есента.

Спадът удари особено силно Канарските и Балеарските острови, тъй като и двата архипелага са силно зависими от международния туризъм и въздушните връзки.

Но не само посетителите от Великобритания са намалели сериозно. Испанската туристическа индустрия също отчита сериозен отлив на туристи от Германия, Франция, скандинавските страни, Холандия и Италия.

Спадът на британските туристи обаче е най-голям както по отношение на броя на пристигащите, така и по отношение на разходите. Тази есен – заедно със спада на германските туристи – оказва голямо влияние върху испанските острови.

На Балеарските острови спадът на британските туристи е драматичен. Само 223 000 пътници от Великобритания са посетили архипелага през 2020 г. в сравнение с 3,7 милиона през 2019 г. – спад от 93%.

Спадът на посетителите от Великобритания, която е втората по големина страна по брой чуждестранни туристи в Испания, се усеща силно в популярни туристически дестинации като Майорка и Ибиса, като много от бизнеса в тези райони беше принуден да затвори, припомня изданието.

Броят на туристите започна да намалява от средата на юли, когато британското правителство на Борис Джонсън препоръча да не се пътува до Испания и наложи 14-дневна карантина на посетителите, които се връщат от страната в опит да забавят разпространението на коронавируса.

Спадът на посетителите в Германия усложни загубата. Миналата година само 720 459 туристи от Германия са посетили Балеарските острови, което е спад от 84% спрямо данните за 2019 г.

Общо разходите на всички международни туристи в региона спаднаха от 14,8 милиарда евро през 2019 г. до едва 1,8 милиарда евро, което е спад от 87%. Всъщност Балеарските острови са испанският регион, който е отчел най-големия спад на всички международни посетители, като броят на чуждестранните туристи от 13,6 милиона през 2019 г. до само 1,7 милиона през миналата година, спад от 87%.

„Дейли мирър“

Свръхбогата съпруга на британския финансов министър Риши Сунак отново е на прицел в британската преса. Този път Акшата Мърти, чието състояние надхвърля това на Кралицата,  е обвинена, че използва пари на данъкоплатците.

Мърти е директор и акционер в бизнес, който се появява в новоизлезлия списък от близо 750 000 фирми, които са получили пари в брой през декември за подпомагане срещу коронакризата.

Свръхбогата съпруга на канцлера Риши Сунак все още иска пари в брой на данъкоплатците, за да се разплати с персонала във фитнес залата си, разкриват официални документи.

Акшата Мърти е директор и акционер в бутиков фитнес бизнес Digme, който е принуден да затвори осемте си студия в Лондон и Оксфорд по време на пандемията.

Мърти е дъщеря на един от най-големите бизнесмени в Индия и нейните дялове в неговата технологична фирма Infosys възлизат на 430 милиона британски лири, което я прави една от най-богатите жени във Великобритания, със състояние, по-голямо от това на Кралицата.

Тя има дял от 4,5% в Digme Fitness Limited, който се появява в наскоро публикувания списък от близо 750 000 фирми, които са получили пари в брой през декември.

Digme се възобнови по време на пандемията като онлайн бизнес с тренировки на живо и наем на велоергометри. Според последните сметки тя се е разширила от 36 на 56 служители между 2018 и 2019 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!