нови случаи болници с коронавирус

Лекарство за подагра може да намали престоя в болницата на Covid. Това сочат нови изследвания, цитирани от британския „Гардиън“. Установено е, че колхицинът намалява нуждата от допълнителен кислород и има потенциал да се използва в амбулаторни условия

Според изданието евтиното лекарство, което обикновено се използва за лечение на подагра, има потенциал да намали значително престоя в болница сред пациентите с Covid-19 и нуждата от допълнителен кислород.

Резултатите от ново изследване на колхицин, проведено в Бразилия, идват след международно проучване, публикувано в сряда, което е установило, че намаляват хоспитализациите и смъртните случаи сред пациентите на Covid-19 с повече от 20%.

Колхицин и коронавирус

Колхицинът, който се използва за лечение на ревматични заболявания, вече  беше приветстван от изследователите като потенциално лекарство за лечение на Covid-19 в амбулаторни условия в проучване, финансирано от правителството на Квебек.

Последното проучване, финансирано от фондации и бразилските власти, предполага, че лекарството може да намали възпалителния отговор на организма и да помогне за предотвратяване на увреждането на клетките, облицоващи стените на кръвоносните съдове.

„Какъвто и да е механизмът на действие … колхицинът изглежда полезен за лечението на хоспитализирани пациенти с Covid-19“, се казва в доклад, публикуван в онлайн списанието RMD Open и British Medical Journal .

Изследователите добавят, че това не е свързано със сериозни странични ефекти, като увреждане на сърцето или черния дроб или потискане на имунната система, фактори, които понякога са свързани с някои други лекарства, използвани за лечение на Covid.

Намаляването на необходимостта от кислородна терапия и продължителността на болничния престой са не само добри за пациентите, но и намаляват разходите за здравеопазване и нуждата от болнични легла, добавиха те.

Те също така изразяват предпазливост, защото малък брой пациенти са били включени в проучването и на практика не са могли да преценят дали колхицинът може да избегне необходимостта от интензивно лечение или да намали риска от смърт.

Бразилия е особено силно засегната от пандемията, докато здравните работници в най-голямата област в страната молят за помощ и доставки на кислород след рязкото нарастване на инфекциите на Covid.

Докато колхицинът се използва за лечение и профилактика на възпалителни състояния, характеристика на някои инфекции на Covid, изследователите искат да разберат дали използването му може да намали нуждата от допълнителен кислород или продължителен престой в болници.

Доколко е надеждно изследването?

Изследването е проведено между април и август миналата година, когато 75 пациенти, приети в болница с умерен до тежък Covid-19, са приемали различни дози колхицин.

Резултатите са базирани на 72 пациенти. Установено е, че средната продължителност на времето, необходимо на пациентите с кислородна терапия, е била четири дни за лекуваните с допълнителен колхицин, в сравнение с 6,5 дни за тези, които са получавали стандартен тип лечение.

Средната продължителност на болничния престой е била седем дни за групата на колхицин в сравнение с девет за другата група.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!