Световният печат
Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

Ню Йорк Таймс

Световният печат

На фона на втората вирусна вълна светът отговаря на призива за помощ в Индия. Държави и компании се ангажираха да помогнат, но това вероятно няма да бъде достатъчно, за да се спре разгръщащата се катастрофа. Именно това е една от водещите новини тази сутрин в американското онлайн издание „Ню Йорк Таймс“.

Обдишващи апарати от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Суровина за коронавирусни ваксини от САЩ. Милиони пари в брой от компании, ръководени от индийско-американски бизнесмени.

В Индия бушува втора вълна от пандемията и светът идва на помощ.

Малко вероятно е обаче дори и цялата тази помощ да запуши достатъчно дупки в потъващата здравна система в Индия, за да се спре напълно смъртоносната криза, която е в ход.

„Ситуацията е отчайваща“, казва д-р Раманан Лаксминараян, основател и директор на Центъра за динамика, икономика и политика на заболяванията, добавяйки, че даренията ще бъдат добре дошли, но може само да „ограничат проблема“.

В първите месеци на 2021 г. правителството на министър-председателя Нарендра Моди се държеше така, сякаш битката с коронавируса вече беше спечелена, провеждайки огромни митингови кампании и позволявайки на хиляди да се съберат за индуския религиозен фестивал.

Сега Моди звучи доста по-трезво. В общонационално радиообръщение в неделя той заяви, че Индия е „разтърсена“ от „буря“.

Пациенти се задушават в столицата, Ню Делхи и други градове, защото кислородните апарати в болниците свършиха. Роднини апелираха в социалните мрежи за легла за интензивни грижи и опитни лекарства. Погребалните клади се разляха по паркингите и градските паркове.

Льо Фигаро

Световният печат

Тежката здравна криза и пристигането на международната помощ в Индия също е една от водещите теми във френското издание „Льо Фигаро“.

Докато френският президент Еманюел Макрон се опитва да установи график за излизане от карантината, породена от коронавируса, в Индия се наблюдава сериозно влошаване на здравната ситуацияа.

След възобновяването на работата на началните и детските ясли, сега следват ресторантите. Еманюел Макрон обяви в понеделник, 26 април, началото на присъственото обучение в училищата и очерта контурите на излизането от карантината с евентуално отпускане на комендантския час и отваряне „на етапи“ на ресторантите.

Първите пратки с британска медицинска помощ пристигнаха във вторник сутринта в Индия, където ситуацията е „повече от сърцераздирателна“ според СЗО, поради втората вълна на коронавируса, поради която броят на инфекциите и смъртните случаи се увеличава главоломно. Франция ще изпрати осем машини за производство на кислород, както и кислородни контейнери и респиратори в Индия, съобщи френското министерство на външните работи в понеделник вечерта.

Съединените щати се ангажираха с осигуряването на материали, необходими за предоставяне спешна помощ, включващи компоненти за производството на ваксини, защитно оборудване, бързи диагностични тестове и респиратори. Вашингтон проучва и възможността за изпращане на кислород.

Политико

Световният печат

През следващия месец предстоят местни избори във Великобритания, което именно определя и една от водещите им новини за деня – „За да спечелят Лондон, консерваторите трябва да загубят Великобритания“

Може да не звучи много смислено първоначално – но това е правило, което важи за повечето партии вдясно, когато става въпрос за печелене на кметски надпревари в големите градове, според изборните експерти. „Перспективите за консерваторите основно се въртят около това да бъдат в опозиция [в Уестминстър]“, каза консервативният партньор и експерт по изборите Робърт Хейуърд.

Експертът по социологическите проучвания Питър Келнер, бившият президент на YouGov, обясни, че консерваторите ще трябва да излязат от националния офис и да „привлекат избиратели, които са се обърнали срещу правителството на статуквото“, за да имат шанс за победа в столицата.

Това е правило, което оставя на консервативния кандидат Шон Бейли малка вероятност да спечели кметското кресло от досегашния кмет на Лондон Садик Хан през идния месец. Освен това то илюстрира планината, която консерваторите трябва да изкачат в Лондон. И тази планина става все по-стръмна.

„Консерваторите трябва да спечелят избори в Лондон, докато лейбъристите не трябва да ги губят“, каза един лондонски консерватор. „Задачата на консерваторите е много по-голяма.“

Предизвикателството е тройно: Лондон има много млади хора и етнически малцинства, които са склонни да подкрепят лейбъристите; хората са по-социално либерално настроени от останалата част на Великобритания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!