Навършват се 72 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

Всяка година на 6 август в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ се експонира „Камъкът от Хирошима”, който е основна част от церемонията за националното отбелязване на годишнината „Деня на милосърдието“, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки.

Хирошима

„Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, която е била в близост до епицентъра на атомния взрив.

По-късно 188 късове от настилката са демонтирани, като върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон.

Хирошима

През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ каменните късове – единствените оцелели свидетели на атомния апокалипсис, са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир за цялото човечество.

Хирошима

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България, с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

Всяка година възпоменателна церемония представлява не само поклонение пред многобройните жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

Идните поколения се нуждаят от увереност, че атомната бомба в Хирошима е първата,

В паметната церемония в Япония присъстваха представители на над 80 държави.

Хирошима

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание – точно в 8 часа и 15 минути местно време – в момента, когато на 6 август 1945 г. над града е извършена първата атомна бомбардировка в света.

При избухването й загиват между 70 и 100 хиляди души. До края годината броят на жертвите нараства до 140 000.

По време на церемонията кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни напълно да се откажат от ядреното оръжие, като посочи, че използването му може да превърне целия свят в ад.

Хирошима

От своя страна японският премиер Шиндзо Абе заяви, че за да се създаде свят без ядрено оръжие, е нужно участието както на ядрените, така и на неядрените страни.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!