Снимка: Туитър

Динозаврите винаги са извиквали в ума на човека атавистични страхове и благодарност, че тези страховити същества /макар че най-големите са били кротки тревопасни/ вече не могат да ни срещнат. Както преди, така след динозаврите обаче са живели същества, някои от които са били дори по-ужасяващи от хищните гигантски гущери. Вече ви запознахме със страшилищата, наследили Земята от тиранозавъра и другите ужасни динозаври, време е да обърнем внимание и на същества със стотици милиони години по-стари от тях и живели във време, в което не бихме познали, че се намираме на Земята, ако можехме да го посетим. И тук има някои чудовища, вместо които бихме предпочели да срещнем динозавър.

Горгонопсид

Самото име на това кошмарно същество, което идва от старогръцки и означава „с ужасно лице“ или „ужасен на вид“, говори за притежателя си. Всъщност става дума за цяла група видове със сходни белези и различни размери. най-едрият е малко по-голям от мечка звяр, който има характерните за много по-късните саблезъби хищници дълги предни зъби. Той прилича на кръстоска между саблезъб тигър и хищен динозавър.

Снимка: pinterest.com

Първият добре запазен фосил от него е намерен през 1968 година. Страшилището е живяло преди 250 милиона години и не се знае дали е имало козина, пера, или е била с гола кожа. Горгонопсидите се смятат за далечни предшественици на бозайниците.

Аномалокарис

Представете си хищна скарида с извънземен вид и големина до 3,3 метра. С такова нещо в морето морският туризъм умира и има защо – това е един от първите суперхищници, появили се на планетата, и то преди цели 500 милиона години!

Снимка: Ю тюб, кадър

Диетата му вероятно се е състояла най-вече от древни трилобити, чиято твърда черупка хич не ги отървала от аномалокариса.

Хеликоприон

Преди 290 милиона година в океаните на земята е живяла чудовищна 12-метрова риба с най-страната муцуна и разположение на зъбите – дотам, че учените не са сигурни как точно функционира.

Снимка: karencarr.com

Зъбите са с дължина до 60 см. Поради оскъдните находки не е сигурно, че горепосочената големина на хеликоприона е окончателна.

Меганевра

Тя си изглежда като водно конче. С тази особеност, че е голяма колкото едър орел. Меганеврата е жесток хищник отпреди 300 милиона години. Диетата й е разнообразна, но тя все пак предпочита други гигантски насекоми. Тя самата е едно от най-големите известни насекоми, живели на земята.

Снимка: pinterest.com

Съществува обяснение, че  е достигнала такива невъобразими размери, защото е нямала естествени врагове. В кръга на шегата – сигурно ги е изяла всичките.

Дънклеостеус

Това е нещо като жив, 6-метров брониран подводен дрон, с тегло около тон, живял преди 350-380 милиона години. Разбира се, става въпрос за най-едрия представител на цял род такива риби, от които имаме доста фосили, намерени в най-различни части на света.

Снимка: Cleveland Museum of Natural History

Вместо зъби, това чудовище има две добре съвпадащи масивни плочи, формиращи нещо като клюн, за смазване и разкъсване на жертвите. Тежката броня го правела бавен, но мощен плувец. Особеностите на захапката и черепа дават основание да се смята, че е можел хапе светкавично и е ловувал бързо плуващи бронирани животни, например трилобити.

 

Видео: фантастична реконструкция на бой между горгонипсид и звяр от бъдещето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук