Делян Пеевски
На снимката: Делян Пеевски

Делян Пеевски е мощен бизнесмен, медиен магнат и депутат от опозиционното ДПС в България. Така започва анализ на случващото се в България, публикуван в „Свободна Европа“.

От години централна фигура на бизнес и политическата сцена на страната, Пеевски в момента е в центъра на политически твърдения, които доведоха премиера Бойко Борисов до пренареждане на кабинета си тази седмица.

След две седмици антиправителствени протести и твърдения, че управляващата партия ГЕРБ се контролира задкулисно от Пеевски и ДПС, Борисов обяви на 23 юли, че сменя министрите на вътрешните работи, икономиката, финансите и туризма. Два дни по-рано правителството на Борисов оцеля във вот на недоверие в парламента, иницииран от опозиционната Българска социалистическа партия  заради поредица от корупционни скандали с участието на политици от ГЕРБ.

В изявление от 15 юли на ГЕРБ се посочва, че смените в правителството са необходими за „премахване на инсинуациите, че ГЕРБ и министрите на вътрешните работи, икономиката и финансите са пряко контролирани от ДПС и Пеевски“.

Президентът Румен Радев, подкрепян от БСП, заяви, че „мафията“ контролира правителството на Борисов и прословутата политическа система на страната.

Кой е „Шишкото“?

Борисов напълно отхвърля твърденията на президента. Но на 16 юли премиерът използва прякора „Шиши“, за да идентифицира ключовата фигура в твърденията за контрол от ДПС. Борисов също така заяви, че предишното коалиционно правителство на БСП-ДПС е било под контрола на „Шиши“. Помолен от Радио Свободна Европа да изясни тези изявления, пресцентъра на Борисов заяви, че има предвид „мистър Пеевски.“

„Шиши“ идва от българската дума „шишко“, а псевдонимът се използва в българските социални медии за обозначаване на Пеевски. Но коментарите на Борисов са първият път, когато български лидер произнася прякора в публично изявление.

Христо Иванов, лидер на опозиционната коалиция „Демократична България“, заяви, че някои от министрите на Борисов и служители в съдебната система са избраници на Пеевски.

Според Иванов, Пеевски задкулисно оказва натиск на ръководеното от ГЕРБ правителство да назначава министри и служители на съдебни постове – включително главния прокурор Иван Гешев и други прокурори.

Иванов даде начало на вълната от антиправителствени протести в България на 7 юли, когато предаваше на живо опита си да достигне с лодка затворен обществен плаж по Черноморието близо до лятната резиденция на пенсионирания основател на ДПС Ахмед Доган. Той бе пресрещнат от охрана, която според Радев е от Националната служба за защита (НСО), отговаряща за защитата на президента, премиера и други високопоставени държавни служители. Радев заяви, че НСО няма мандат да защитава бивши политици като Доган. Иванов пък твърди, че инцидентът подчертава скрити връзки между правителството на Борисов и опозиционната ДПС.

Уличните демонстрации започнаха, след като прокурорите на 9 юли извършиха обиск в офисите на президентски сътрудници на Радев в София. Протестиращите твърдят, че нахлуванията са част от дълга история на злоупотреби от служители на ГЕРБ и политизирани прокурори, които са насочени към техните съперници. През 2019 г. Радев опита да блокира назначаването на Гешев за главен прокурор на фона на улични протести, твърдейки, че той ще направи малко срещу корупцията на високо равнище в правителството. Протестиращите обещаха да продължат с демонстрациите, докато цялото правителство на Борисов не подаде оставка заедно с Гешев.

Движението на Доган

ДПС твърди, че представлява интересите на българските етнически турци и други малцинства. То е основано през 1990 г. от Доган, по онова време лидер дисидент на етнически турци, чиито права бяха отнети от политиката на принудителна интеграция и масовите експулсии през 80-те при режима на комунистическия диктатор Тодор Живков, припомня „Свободна Европа“.

Доган бе похвален от американски дипломати, че е помогнал на България да предотврати етнически размирици през 1990 г. с усилията си да постигне политически компромис с бивши служители на БКП в преименуваната БСП. Правата и свободите, отнети на етническите турци и други мюсюлмански малцинства съгласно тези политики, бяха възстановени след постигането на тази сделка, заедно с основни права за всички българи. Оттогава България противодействието на мюсюлманските малцинства от ерата на комунизма се възприема като акт на етническо прочистване.

През годините Доган ръководи ДПС в коалиции с БСП, както и със съперници на БСП.

Дори и в опозиция, ДПС в исторически план има значителна политическа сила като блок за бързи гласове в парламента. С 25 депутати, които понастоящем са в Народното събрание от 240 места, ДПС запазва позиции като третата най-силна политическа партия в България след ГЕРБ и БСП. Доган се оттегли официално като председател на ДПС през 2013 г. Но той все още е „почетен председател на партията“ и остава една от най-мощните политически фигури в страната, се казва още в публикацията.

През 2014 г. Борисов определи Доган като „най-добрия политик” в България, като се позова на връзките му с мощна частна медийна група и ключови съдебни фигури. „Доган беше първият, който разбра, че ако има медийна империя и контрол над съдебната система, той може да управлява”, без официално да бъде на власт, заяви Борисов пред новинарския сайт Mediapool.bg през 2014 г.

„Безспорен медиен магнат“

Споменатата от Борисов „медийна империя“ е тази на 39-годишния Пеевски, описан през 2016 г. от Радио България като „безспорен медиен магнат“ в страната с контрол над 20 вестника, частен телевизионен канал и новинарски уебсайтове.

Пеевски започва политическата си кариера през 2001 г. на 21 години като най-младият член на правителството на бившия български цар Симеон II. По-късно той се присъединява към ДПС и представлява партията като заместник-ръководител на Министерството на извънредните ситуации през 2005 г. Като фаворизирано протеже на Доган, Пеевски скоро изгражда свой бизнес и медийни холдинги, същевременно заемайки различни публични длъжности и печелейки място като депутат от ДПС в парламента. През 2013 г. той е назначен от коалиционно правителство на БСП-ДПС за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност. Но той подава оставка от този пост само след ден на фона на масови протести срещу назначението му.

До 2016 г. Пеевски вече е собственик на няколко строителни компании и се твърди, че е фигурата в сянка зад офшорни компании, които притежават „Булгартабак“, най-големият производител и търговец на тютюн в страната. „Булгартабак“ е обвинен от турския Съвет за разследване на финансови престъпления и турското правителство, че е един от най-големите контрабандисти на цигари в Турция. Анкара обвини също „Булгартабак“, че е тясно свързан със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е в списъка на терористичните организации на Европейския съюз.

„Репортери без граници“ твърдят, че група компании, контролирани от Пеевски, представляват около 80% от печатните медии в България, както и частна телевизия и уебсайтове, припомня „Свободна Европа“.

„Корупцията и конспирациите между медии, политици и олигарси са широко разпространени в България“, казва базираният в Париж медиен страж. Най-известното въплъщение на това е Делян Пеевски, който неофициално притежава два вестника, но също така контролира телевизионен канал, уебсайтове за новини и голяма част от печатните медии.“

Междувременно, според RSF, правителството на Борисов „продължава да разпределя финансирането от ЕС и публичното финансиране за медиите с пълна липса на прозрачност, което води до насърчаване на получателите да застанат лесно на страната на правителството в отразяването на събитията или да се въздържат изцяло от отразяване на някои проблемни истории.“

RSF казва също така, че „тормозът на съдебната система върху независимите медии“ се увеличава в България при управлението на Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!