Правителството никога не се е съгласявало да затваря АЕЦ „Козлодуй“. Отпуснатите европейски пари в размер на 57 милиона евро са за извадените вече от експлоатация блокове на нашата ядрена централа. Това заяви на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова определи информацията, че правителството е получило пари за затварянето на АЕЦ „Козлодуй“ като фалшива новина.

През последните няколко дни в публичното пространство бяха тиражирани информации, според които на последния съвет на Европейския съюз премиерът  се е съгласил да бъде затворен целия АЕЦ „Козлудуй“.

„Това са опасни фалшиви новини. Средствата, 57 млн. евро, са свързани с извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй. В тази програма са и България, Литва и Словакия“, заяви Петкова.

Средствата се определят, след като съответната държава е направи оценка, допълни министърът.

Причината за разпространението на невярната новина стана неточност в превода на европейски документ, в който на стр. 52 се казва следното:

„С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:

– 490 млн. евро за „Игналина“, Литва, за периода 2021—2027 г., с максимален

процент на участие на ЕС 86%;

– 50 млн. евро за „Бохунице“, Словакия, за периода 2021—2025 г., с максимален

процент на участие на ЕС 50%;

– 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.

Освен това ще бъдат предоставени 448 млн. евро за ядрена безопасност и извеждане от експлоатация на собствените инсталации на ЕС“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук