Турция, мита, икономическа

Група крайнодесни гръцки екстремисти гориха турски знамена в Солун в знак на протест срещу възобновяването работата на „Света София“ като джамия за поклонение в Истанбул, информира Анадолската агенция.

Групата изгорила турско знаме, след като се събрала пред църквата „Света София“, преди да потегли към турското консулство, държейки банери: „За родината, нацията и православието“.

Протестиращите били спрени пред консулството от силите за сигурност, но изгорили друго турско знаме, пеейки гръцкия национален химн и крещейки лозунги.

„Света София“ е популярна туристическа дестинация в Истанбул

Освен като действаща джамия, „Света София“ е и една от най-добрите дестинации в Турция за местни и чуждестранни посетители. През 1985 г., като музей, „Света София“ е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя служи като църква в продължение на 916 години до завладяването на Истанбул, като джамия от 1453 до 1934 г. – близо 500 години – и като музей в продължение на 86 години.

Турският президент Реджеп Ердоган и други турски лидери отдавна се застъпват за това да се върне към сататута на функционираща джамия, отворена за поклонение. Турски съд анулира постановление на кабинета от 1934 г., превърнало „Света София“ в музей, проправяйки пътя за използването й като джамия.

През новата ера на „Света София“, турската дирекция по вероизповеданията ще контролира религиозните служби в джамията, а Министерството на културата и туризма ще ръководи дейностите по реставрация и консервация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!