Кралски ВВС, Трета световна война
Колаж: Getty

През 50-те и 60-те години на миналия век напрежението между САЩ и СССР стигнало до критично положение, тъй като и двете страни се напрягали в борбата си за световно господство и се съревновавали от земята до космоса. Документи на британската Министерство на отбраната показват, че кралските ВВС са изиграли решаваща роля във възпирането на СССР от планова за изненадваща ядрена атака, пише „Експрес“. Датиращите от 1986 до 1990 документи се отнасят до свръхсекретното подразделение “V-force”, което се състояло от стратегически бомбардировачи, способни да достигнат СССР за минути и да избягнат да бъдат открити и обстрелвани с противовъздушните оръжия, като летят много ниско.

бомбардировач, Трета световна война
Бомбардировач от V-force

Според документите “V-force” осигурявало на Обединеното кралство способността да нанесе ядрени удари дълбоко навътре в Съветския съюз“. V-бомбардировачите са били снабдени с американски ядрени бойни глави.

оръжия

Те не са специален вид самолети, но екипажите им са специално тренирани за полет на малка височина. След като станало ясно, че съветските противовъздушни ракети като С-75 „Двина“ могат да свалят високо летящи машини, практикуването на методика за ниско летене станало ключово за гарантиране на уязвимостта на СССР.

Бомбардировачите били способни да хвърлят конвенционални и атомни бомби с подкрепата на напреднала за тогава компютърна система, известна като „Системата за навигация и бомбардировки“. Тя осигурявала точност на бомбардировките дори и на много далечна дистанция. Постепенно технологията била прехвърлена и на други членове на НАТО.

бомбардировач, Трета световна война
Бомбардировач от V-force

Бомбардировачите били съответно охраняване от различни по модел изтребители, включително френските „Ягуар“, които впоследствие били заменени от „Торнадо“.

V-бомбардировачите са използвани за активни бомбардировки през Фолклендската война, а след нея са „пенсионирани“. Студената война продължава още 9 години след закриването на “V-force”, като ситуацията е променена и от особените умения на тази част нямало специална нужда.

През 1991 година Берлинската стена пада благодарение на промените в съветския начин на мислене, въведени от Михаил Горбачов, а историята на ключови специални звена като групировката на V-бомбардировачите остава скрита в архивите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!