Въпреки очевидните си някога предимства, всяко от следващите технически или архитектурни постижения се е оказало, в крайна сметка, безполезно. Постепенно обектите се превръщат в цел за мародерите, а после любопитните ги посещават, за да заснемат униколни фотоси. За съществуването на тези места повечето от жителите на страните от бившия Съветски съюз не знаят.

Радарът „Дъга“

СССР, проекти

В Припят, Украйна, има усамотен секретен комплекс, свързан с интерконтиненталните балистични ракети, който за времето на построяването си беше уникален. Строежът е завършен през 1985 година и за него са изразходвани 200 хиляди тона метал, а стената от издигнати антени е с размери 140 на 500 метра.

Станцията за йоносферни проучвания

СССР, проекти

Създадена е за научни цели по аналогия на американския проект HAARP, намиращ се в Аляска. Сега центърът е напълно изоставен.

Атомната централа в Шчелкино

СССР, проекти

Строежът на атомната централа започва през 1974 година, но процесът е замразен през 1987, като се е смятало, че е временно. Това се е наложило заради трагедията в Чернобил. Лесно е да се предположи, че конструирането на огромното съоръжение, което трябвало да дава ток за цял Крим, не било подновено.

Технологичните гробища

СССР

Имало е много подобни гробища на територията на бившия СССР, повечето от които вече не съществуват. Едно от тях се намира в Чернобил и депресира с вида си.

Обект номер 221

СССР

На повърхността го прикрива фалшив маскировъчен макет, който не е интересен. Под него обаче има мрежа от тунели и няколко бункера. 10 000 души биха могли да живеят там. Обектът е създаден като резервен команден пост за армията в случай на атомна война.

„Буран“

СССР

В един от хангарите на космодрума „Байконур“ в Казахстан се намира космическият кораб „Буран“. През 1982 година той проведе своя първи и последен полет. През 2002 година руската совалка беше повредена от срутване. Бюджетът на космическата програма бе намален и корабът така и не бе поправен.

Ракетната система R-12 „Двина“

СССР

През 1964 година в Пастави бе построен бункер за атомни ракети. Той бе използван по предназначение точно 30 години и след това бе зарязан.

Корабът „Лун“

СССР

Ракетният екраноплан /кораб с придвижване върху въздушна подемно сила ниско над водата/ „Лун“ е бил първоначално създаден за унищожаване на самолетоносачи, въпреки че корабът лесно би могъл да удря всякакви надводни цели.

Свръхдълбоката яма на Колския п-в

СССР

Тя е записана в „Книга на рекордите“ на Гинес като най-дълбоката дупка, изкопана от човек. Максималната й дълбочина е 12 262 метра. Започната е с научна цел през 1970 година, а после проектът е зарязан.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!