Министерският съвет прие решение, с което възложи координацията с Централната избирателна комисия по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание, вкл. и на процеса по придобиването на необходимите технически устройства за машинно гласуване, на заместник министър-председателя Томислав Дончев.

Днес в началото на правителственото заседание, премиерът Бойко Борисов изненадващо съобщи, че подкрепя въвеждането на машинното гласуване.

„Днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят” , каза Борисов.

И добави:

„Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем”, коментира Борисов.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев каза, че по въпроса се работи вече.

„На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване. Трябва да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван. Глупаво е да се поддържат две паралелни системи, това прави изборите скъпи”, каза Дончев.

И допълни:

„Държавата трябва да ползва тези машини за всички избори, щом ще ги купува”.

Премиерът Бойко Борисов добави още:

„Щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини. Включваме се в общия хор на подкрепящите”.

Интересно е да се отбележи, че машинното гласуване е задължително с или без подкрепата на правителството, тъй като е прието в Изборния кодекс в Глава 12, Раздел III.

Малко по-късно президентът Румен Радев също коментира:

„Въпросът за машинното гласуване го поставих отдавна. И аз много ясно на срещите, които инициирах обявих, че ако искаме да имаме машинно гласуване, сега трябва да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на машините. Така че това са действия в правилната посока“.

В парламента Корнелия Нинова също каза:

„Сега Борисов поправя тази грешка, разбира се с извънпарламентарни средства, както обикновено прави. За нас машинното гласуване е червена линия за честността на изборите и за обективен резултат.”

Корнелия Нинова коментира, че грешката на управляващите е била, че в бюджета за 2020г. не са послушали БСП да включат средства за закупуване на машини.

СЪПРОТИВАТА НА ЦИК

Досега ЦИК няколко пъти наруши закона, избягвайки да въведе вота с машини. Законът обаче гласи, че на всички избори трябва да се гласува единствено и само машинно.

За местните избори през 2019г. аргументът беше, че са много сложни и нямало как да се направят софтуерите за машините. А резултатът – 15% недействителни бюлетини или над 460 000. В нормалните европейски държави недействителните гласове са 1 – 2 %. С 15%, на практика, почти всички балотажи можеха да бъдат решени в друга посока.

На европейските избори по-рано същата година машини бяха поставени в няколко секции, уж пробно. После ЦИК излезе и каза: „машинното гласуване е скъпо, хората не могат да гласуват с машини и е несигурно”. Това обаче е несериозно твърдение, тъй като последните местни избори бяха най-скъпите провеждани в България след 10 ноември.

ЦИК пропуснаха да кажат, че недействителни гласове, подадени през машините, нямаше. И за да убедят обществото в своята правота, Централната избирателна комисия отказа да купи машини за местните избори, пренебрегвайки препоръките на експертите, и за наем на устройства даде 9 000 000 лева. За почти същата сума, ЦИК можеше да купи машини, които да бъдат използвани и за други избори.

Според експерти въвеждането и организирането на машинно гласуване на следващите избори ще струва на държавата 27 млн. лева, което не е толкова голяма сума като се има предвид, че последните местни избори бяха с 20 милиона по-скъпи от тези за европарламент.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!