Пламен Димитров
на снимката: Председателят на КНСБ Пламен Димитров

Значителна част от членската маса на КНСБ работи в ТЕЦ „Марица Изток 2” и се очаква синдикатите да я защитават яростно, въпреки, че ТЕЦ-ът е нерентабилен и останалите български данъкоплатци го дотират непрекъснато чрез данъците си.

Днес за пореден път синдикатите защитиха работата на ТЕЦ. Председателят на КНСБ Пламен Димитров каза, че ако няма действия от властта по казуса с „ТЕЦ Марица изток 2“, той ще спре, а ако спре, системата ще се разпадне.

По думите му, ако държавата и министърът на енергетиката не предприемат никакви стъпки към държавната енергетика, независимо какви са те, на регулирания пазар няма да има ток, който ние да си купим, защото всички ще продават на свободния пазар, което обаче не е възможно, тъй като КЕВР взима съответните решения.

Позицията е спорна, доколкото водещи експерти не са съгласни със запазването на въглищните централи и не виждат перспектива в този подход. Според тях ситуацията няма да е така апокалиптична, както я описват синдикатите, ако се подходи отговорно и се мисли в перспектива. Работодателите също не са удовлетворени от положението в момента, защото то води до високи цени на тока за бизнеса. Според вчерашното изказване на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, високата цена на тока е „тенденция, която се запазва устойчиво и влияе на населението и на потреблението“.

Според КНСБ обаче спирането на голямата ТЕЦ в момента е немислимо.

„Ако спре /“ТЕЦ Марица изток 2“/, всички знаем какво ще стане – ще се разпадне системата“, посочи Димитров.

Той коментира, че всичко, което до момента се е изговорило по темата от различни страни, са „бръщолевения, които са абсолютно некомпетентни и неподплатени“, и той ги възприема като национално безотговорни приказки в момент, в който България е изправена пред далеч по-важни предизвикателства и проблеми – Зелената сделка.

„Вместо да говорим за това как ние ще се справим с този идващ с 400 км/ч влак срещу нас челно, който ще ни отнесе всичките, ние се занимаваме с глупости“, отсече Димитров.

Той посочи, че ако искаме либерализиран пазар на електроенергията и частичната му либерализация да започне още от тази година, означава всички преференции, които се дават за когенерации, ВЕИ-та и договори за американски централи, да изчезнат. Тогава от КНСБ ще приемат, че към държавната ТЕЦ и АЕЦ не би трябвало да има никакви непазарни мерки.

„И последно. Ако някой вижда, че в ТЕЦ „Марица Изток 2″ работят много хора и като съкратим хората ще оправим нещата, просто се лъже драматично. Над 40% от разходите на ТЕЦ 2 са разходи за емисии, а разходите за персонал са под 13%. Да ги уволним всичките 2 400 души, ако му се виждат много на Домусчиев, ще съкратим с 13% разходите на ТЕЦ 2. Не знам кой ще работи тогава, сигурно някои работници ще докара“, заяви той.

Попитан дали се подготвя протест от страна на засегнатата страна, президентът на КНСБ обяви, че в петък ще има пресконференция по темата с миньорските и енергийните федерации на КНСБ и тогава ще обявяват какво ще правят по-нататък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук