коронавирус Холандия

По данни на Световната здравна организация 10% от населението на света вече е прекарало коронавирус. Това представлява повече от 760 милиона души, тоест 20 пъти повече от потвърдените 35 милиона, съобщава „Евронюз“.

„Според нашите оценки около 10% от населението на света може да са били заразени с този вирус. Това варира в зависимост от държавата, от градските до селските райони, както и между различните групи. Но това означава, че по-голямата част от хората все още са изложени на риск “, каза Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата на СЗО за извънредни ситуации.

Междувременно най-засегнатите градове в Европа продължават да налагат ограничения.

Париж затваря баровете

От днес Париж затваря баровете си, забранява студентски партита и празнични събирания. Регион Париж е в повишена готовност от понеделник. Новите ограничения във френската столица ще важат за следващите две седмици.

„Епидемията напредва твърде бързо. Трябва да я спрем, преди здравната ни система да се срине. Цифрите показват това и ние трябва да го направим, като внимаваме да не потъне икономиката на страната“, каза Дидие Лалемен, шеф на полицията Париж.

Мадрид стана първата европейска столица, която върна карантината

Мадрид наложи частични ограничения от миналия петък в мобилността, работното време и капацитета на заетост на помещенията в десет общини, включително столицата, което засяга почти пет милиона души в Мадрид. Испания е регистрирала над 23 000 случая на COVID-19 през уикенда, 28% от случаите са регистрирани в Мадрид.

„Оставаме много загрижени. Според нас следващите няколко седмици ще продължат да бъдат тежки, много тежки“, заяви Салвадор Ила, министър на здравеопазването на Испания, пред медиите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!