коронавирус
Снимка: MGN

Коронавирусът, който уби повече от 1 000 души, беше наречен COVID-19 – което е официално преименуване от предишното му име 2019-nCoV. Името му беше потвърдено от генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус по време на ежедневния брифинг за огнището, информира „Юронюз“. Дискутирайки причините за решението, той каза:

„Трябваше да намерим име, което не се отнася до географско местоположение, животно, индивид или група хора и което е лесно произносимо и може лесно да се свърже с болестта. Наличието на име ни дава стандартен формат, който да използваме за бъдещи огнища на коронавирус.“

Докато някои страни засилиха усилията си за овладяване на вируса, броят на смъртните случаи надмина 1 000.

Губернаторът на Хонконг Кари Лам помоли хората да си стоят вкъщи и да избягват пренаселени места. Междувременно Южна Корея призова гражданите да не пътуват до Япония, Тайван, Малайзия, Виетнам, Тайланд и Сингапур.

Досега вирусът е заразил над 43 000 души и смъртността му вече е надминала тази на епидемията SARS през 2003 г.

В епицентъра на огнището в провинция Хубей са уволнени двама здравни служители, съобщиха китайски държавни медии. Това стана след протест срещу управлението на огнището.

Почина и лекарят Ли Уенлианг, който пръв предупреди за вируса – навременно предупреждение, подхранило критиките срещу китайските служители.

Извън Китай вирусът се появи в 24 страни досега след първоначалното му откриване в края на декември в Ухан, Китай. Много страни евакуираха гражданите си от епицентъра на огнището. Тези граждани са под карантина за общо две седмици, приблизителният инкубационен период на вируса.

По-късно през седмицата ще има извънредно заседание на съвета на здравните министри на ЕС, заяви еврокомисарят на ЕС по управление на кризите Янез Ленарчич.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!