коронавирус
Коронавирусът може да бъде убит лесно с ултравиолетево лъчение /Снимка: gigazine.net/

Около 400 000 нови случая на COVID-19 са регистрирани през уикенда, а новата коронавирусна пандемия не показва признаци на отслабване, съобщи Световната здравна организация.

„Епидемията се ускорява. Не сме достигнали пика на пандемията“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

СЗО съобщи и че е признала „новите доказателства“ за предаването на коронавируса по въздушен път.

Припомняме, че международна група от 239 учени призова в понеделник властите, включително Световната здравна организация, да признаят, че коронавирусът може да се разпространи във въздуха на разстояния далеч над два метра и да преразгледат съответно указанията си за превенция.

В коментар, появил се в списание Clinical Infective Diseases, експертите написаха, че проучванията показват „извън всякакво съмнение“, че вирусите могат да пътуват десетки метра във въздуха, а анализите на някои събития показали, че същото важи и за вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

Техните препоръки включват по-голяма вентилация за закрити помещения; въвеждането на високоефективни въздушни филтри и ултравиолетови лампи; и да се избегне пренаселеността в сградите и в обществения транспорт.

По-рано днес АФП съобщи, че 205 000 души са починали от новия коронавирус в Европа. Две трети от смъртните случаи са във Великобритания, Италия, Франция и Испания. Засега Европа е континентът, който е най-силно засегнат от пандемията, при която са починали 538 418 души по целия свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!